Directes
Ara en la televisió
EMERGENTS

Els aliments importats de territoris ocupats per Israel hauran d'indicar-ho en l'etiqueta

Consum ha emés una nota a empreses espanyoles per a recordar-los el deure d'indicar l’origen de manera "clara"  

El ministre de Drets Socials, Pablo Bustinduy / Diego Radamés (Europa Press)

El ministre de Drets Socials, Consum i Agenda 2030, Pablo Bustinduy, ha emés una nota informativa a empreses que importen a Espanya aliments de territoris ocupats per Israel per a recordar-los el deure d'indicar este origen de manera “clara” en l'etiquetatge.

L'objectiu, segons Bustinduy, és que les persones consumidores tinguen a la seua disposició estes indicacions en els aliments etiquetats per a garantir el seu dret a rebre una informació “veraç” sobre l'origen dels productes, especialment, davant de la “crítica” situació que es viu al Pròxim Orient.

Per a això, el ministeri ha elaborat esta indicació sobre la base de la Nota interpretativa 2015/C 375/05 de la Comissió Europea sobre la indicació de l'origen de les mercaderies procedents dels territoris ocupats per Israel des de juny del 1967, i sobre la base d’una sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, que estipula que la identificació del país d'origen ha de fer-se d'una forma concreta.

D'una banda, “atés que els Alts del Golan i Cisjordània, inclosos en la zona de Jerusalem Est, no formen part del territori israelià segons el dret internacional, la indicació 'producte d'Israel' és incorrecta i enganyosa en relació amb els productes procedents d'estos territoris”, ha detallat el departament de Bustinduy. “En estos casos, ha d'afegir-se l'expressió ‘assentament israelià’ o una altra equivalent entre parèntesis. Per consegüent, podrien utilitzar-se expressions com ‘producte dels Alts del Golan’ (assentament israelià) o ‘producte de Cisjordània’ (assentament israelià)”, ha afegit.

D'altra banda, “els productes de Palestina que no siguen originaris dels assentaments israelians han de portar una indicació que no resulte enganyosa sobre l'origen geogràfic i que corresponga a la pràctica internacional, com poden ser les indicacions ‘producte de Cisjordània (producte palestí)’, ‘producte de Gaza’ o ‘producte de Palestina’”, ha detallat el Ministeri de Consum.

El departament que dirigeix Bustinduy ha al·ludit també al dictamen que va emetre el Tribunal Internacional de Justícia al juliol i que va assenyalar com a “il·legal” l'ocupació israeliana dels territoris de Cisjordània i Jerusalem Est. En este, el màxim tribunal de l'ONU va exigir la fi de la presència d'Israel als territoris ocupats i va instar els països a fer passos per a previndre relacions comercials que ajuden al fet que Israel mantinga eixa situació.

Crisi al Pròxim Orient Guerra Israel-Gaza

També et pot interessar