Les altes temperatures afavoreixen el cicle d’insectes com la processionària
Les comarques més afectades, com el Baix Maestrat, estan treballant per a frenar aquesta plaga
Els pobles i ciutats afectats estan treballant per a frenar la plaga de processionària, sobretot a les comarques del nord. A Peníscola (Baix Maestrat), els treballs de control avancen a bon ritme, però les altes temperatures registrades durant la tardor estan afavorint el cicle de l'insecte.
La tardor és l'època més adequada per a realitzar els tractaments amb endoteràpia. El consistori de Peníscola està actuant sobre els 76 pins dels seus parcs i jardins. Amb aquest procediment s'introdueix, a pressió, un biocida directament al tronc perquè el líquid s'incorpore al sistema vascular de l'arbre.
Una vegada les larves de la processionària s'alimenten de les acícules, moriran enverinades i no podran fabricar les temudes bosses ni agrupar-s'hi. Vicent Bueno, enginyer tècnic agrícola de Fobesa, declara que “actualment, la papallona comença a fer la posta en les acícules del pi i les larves amb el procediment moren si intenten menjar-se les acícules”.
Als pobles i ciutats, la seua presència pot afectar els usuaris de parcs i jardins. Els pèls urticants de les erugues poden provocar irritacions a la pell i problemes respiratoris, i ara el canvi climàtic està afavorint l'insecte. Segons l’enginyer agrícola, “el que abans no era tan clar, ara sí que es veu pel canvi climàtic, que és que existeixen solapes i diverses generacions dins de la mateixa plaga”.
Altres poblacions com Torreblanca o Benicàssim ja han finalitzat els tractaments tardorencs contra la plaga de la processionària.