Anffecc denuncia que el conflicte diplomàtic entre Espanya i Algèria ha costat el sector 140 milions

El secretari de l'Associació Nacional de Fabricants de Frites, Esmalts i Colors Ceràmics, Manuel Breva, ha tornat a demanar al govern ajudes efectives per la pèrdua de competitivitat a causa dels alts costos de l'energia

El secretari d'Anffecc, Manuel Breva, a 'Les notícies del matí' / À Punt NTC

El secretari general de l'Associació Nacional de Fabricants de Frites, Esmalts i Colors Ceràmics (Anffecc), Manuel Breva, ha destacat que la situació geopolítica actual amb la guerra a Ucraïna o ara a Gaza, està afectant el sector en alguns casos directament i en uns altres de manera indirecta.

Tot i que el mercat israelià no és dels més importants per a les empreses taulelleres valencianes, es tracta d'un sector bàsicament exportador, que es pot veure perjudicat si es mantenen les hostilitats perquè podria afectar les vendes a altres països àrabs. 

El que ha fet molt de mal al clúster tauleller i esmalter de Castelló és el conflicte del govern espanyol de Pedro Sánchez i Algèria, segons Breva. "Per un conflicte diplomàtic amb Espanya tenim un problema amb Algèria, que era la segona destinació on més exportàvem, i des de juny de l'any passat no hem pogut vendre res des d'Espanya amb un impacte pròxim als 140 milions d'euros".

Per un conflicte diplomàtic amb Espanya tenim un problema amb Algèria, que era la segona destinació on més exportàvem, i des de juny de l'any passat no hem pogut vendre res des d'Espanya amb un impacte pròxim als 140 milions d'euros

Un altre problema per a les empreses que representa Anffecc és la pujada dels costos de l'energia. "Des de fa ja més d'un any i mig el preu del gas està afectant la competitivitat i rendibilitat del sector".

El preu del gas està ara en 51 euros/MWh i la tendència és a l'alça. Manuel Breva ha assenyalat que encara que no ha arribat als més de 200 euros d'agost del 2022, "continuem amb uns preus molt alts si tenim en compte que fa tres o quatre anys estava entre 10 i 15 euros/MWh".

Unes qüestions que fan que estiga en risc la competitivitat de les empreses valencianes d'aquest sector. "El futur està totalment compromés i des de fa temps reclamem aquestes ajudes per aquesta pèrdua de competitivitat que va unida a la caiguda de la demanda".

El futur està totalment compromés i des de fa temps reclamem aquestes ajudes per aquesta pèrdua de competitivitat que va unida a la caiguda de la demanda

No obstant això, les ajudes del govern espanyol no arriben, i si arriben, "ho fan tard i ara com ara no estan encara resoltes", ha denunciat Breva. En l'últim paquet que es va publicar a la fi de l'any passat, "sabíem que anava a ser molt complicat" per la modificació que es va fer en la llei general de subvencions, la qual cosa ha fet que moltes de les empreses no puguen sol·licitar-ho.

"Només el 40% de les empreses han pogut sol·licitar les ajudes que hui dia encara no s'han resolt i no s'ha rebut encara cap euro d'ajuda econòmica d'aquest paquet que havíem reclamat per aquesta falta de competitivitat amb països competidors com Itàlia o Portugal que sí que han rebut aquestes ajudes".

Només el 40% de les empreses han pogut sol·licitar les ajudes i no s'ha rebut encara cap ajuda econòmica d'aquest paquet que havíem reclamat per aquesta falta de competitivitat amb països com Itàlia o Portugal que sí que han rebut aquestes ajudes

A Itàlia, ha explicat que es va implantar un sistema de crèdit fiscal que ha funcionat fins a juny que "els ha fet ser més competitius i a Portugal el mateix". Només cal veure, ha apuntat Breva, "les dades d'aquests països de producció de com s'ha incrementat i damunt han aprofitat el conflicte d'Espanya amb Algèria per a tindre més vendes en aquest país, que era un mercat dominat per empreses espanyoles.

També et pot interessar

stats