Antifrau va investigar 556 denúncies el 2023, un 23% més

L’agència calcula que l'import total recuperable és de 5,1 milions d’euros 

El director de l'Agència Valenciana Antifrau, Joan Llinares
El director de l'Agència Valenciana Antifrau, Joan Llinares / Europa Press

L'Agència Valenciana Antifrau va investigar 556 denúncies el 2023, un 22,73% més que l'any anterior. En total suposen un import recuperable de 5,1 milions d'euros. El director de la institució, Joan Llinares, ha oferit aquest dimarts en roda de premsa el resum de les actuacions després d'entregar la memòria d'activitat de l'exercici de 2023 a la presidenta de les Corts, Llanos Massó, i a part dels síndics dels grups parlamentaris.

L’Agència de Prevenció i Lluita contra el Frau i la Corrupció de la Comunitat Valenciana, nom oficial de l'ens, busca treballar amb les institucions públiques valencianes "per a evitar que es produïsca un deteriorament moral i un empobriment econòmic que redunde en perjudici de la ciutadania valenciana".

El 2023 van augmentar les entitats que van incomplir les recomanacions d'Antifrau, però al mateix temps van créixer les que van iniciar expedients de recuperació, i s'han dictat 21 resolucions d'incompliment de 22 administracions i ens públics. Només el 16% de les denúncies presentades van desencadenar una investigació i més de la meitat (57%) es presenten de manera anònima. El 56% fan referència a l'administració municipal, un 12% a la Generalitat i un altre 12% al sector privat.

L'Agència Antifrau va ser requerida l'any passat per a col·laborar amb la Fiscalia i les autoritats judicials en huit procediments per delictes de corrupció, i es va dictar una sentència resultada d'un dels seus informes pericials que en ratificava tots els punts i que condemna a sis anys d'inhabilitació el gerent d'una empresa pública de la Generalitat.

Llinares defén la proposició de llei del PP

Llinares ha defensat que la proposició de llei que ha registrat el PP per a modificar la llei fundacional de l'entitat recull propostes que havia fet el mateix organisme "en molts aspectes, per no dir la majoria", com ara la consideració dels serveis especials dels funcionaris, la definició de què es considera corrupció i que es tinga en compte el temps treballat en l'agència a l'efecte de carrera professional.

El director actual deixarà el càrrec el 25 de maig i ha assenyalat que la introducció d'una segona volta per a triar la persona que el succeïsca per majoria absoluta és una forma de "desbloqueig". Tot i això, ha mostrat la seua preferència per l'anterior sistema de majoria qualificada del Parlament (tres cinquens dels diputats), sense "qüestionar la legitimitat" de la nova proposta.

Policia Local amb certificat d'estudis falsificat

Llinares ha explicat que s'ha detectat un cas de cinc persones que van accedir al cos de la Policia Local a La Nucia (Marina Baixa) falsificant els certificats d'estudis, "persones que van accedir a un càrrec que significa exercir l'autoritat i ser portador d'armes", ha remarcat.

Aquests funcionaris estan en procés de separació del càrrec perquè l'ajuntament ha acceptat l'informe de l'agència i ha posat en marxa el procediment de revisió i nul·litat dels acords pels quals van accedir al lloc de treball, si bé els processos es fan "intricats" quan intenten retardar-se amb recursos judicials, ha advertit.

Marges comercials injustificats del 30% durant la pandèmia

L'Agència Valenciana Antifrau va detectar marges comercials sense justificar de vora un 30% en una empresa que va subministrar material sanitari per procediment d'emergència a la Conselleria de Sanitat durant la pandèmia i que no tenia preparació ni habilitació per a poder contractar amb l'administració.

Aquesta investigació correspon a un dels dos expedients que va obrir d'ofici l'agència sobre les compres del Consell en l'època de la pandèmia de coronavirus i que va concloure el 2023; mentre que l'altre, que investiga altres empreses, finalitzarà en breu. L'ens assenyala que els fets analitzats no permeten afirmar que siguen susceptibles de ser constitutius de frau o corrupció, però sí que considera que s'han produït "dèficits en el compliment adequat" de l'ordenament jurídic administratiu.

L'expedient es va haver d'interrompre perquè la Fiscalia va reclamar les investigacions en aquesta matèria a Antifrau, que va retornar "bastant temps després" indicant que no s'havien trobat conductes delictives i, per tant, l'agència havia de continuar amb el seu treball de detecció d'irregularitats administratives.

També et pot interessar

stats