Aquestes són les diferències entre la reforma fiscal autonòmica i l’estatal
La proposta del Botànic suposa una rebaixa per a les rendes inferiors als 60.000 euros, mentre que la del govern de Sánchez limita les reduccions a les inferiors als 21.000
Tot i que les reformes fiscals de la Comunitat Valenciana i la del conjunt d’Espanya s’aplicarien de forma conjunta, aquestes presenten diferències. Un equip d’À Punt Notícies ha consultat l’assessor fiscal José Varona perquè compare la proposta del govern del Botànic amb la de l’executiu espanyol.
En primer lloc, es diferencien en el nivell de rendes a les quals afecten. La proposta autonòmica suposa una rebaixa per a les rendes inferiors als 60.000 euros i beneficia el 97,4% dels contribuents. L’estatal limita les reduccions a les rendes inferiors als 21.000 euros i al remat, se'n beneficia la meitat de la població.
La Generalitat no toca la pressió fiscal als qui ingressen a l'any més de 60.000 euros, i el govern central sí que apuja el tipus sobre les rendes de capital de més de 200.000 euros. “L’Estat el que fa és reduir la pressió impositiva per als que guanyen menys de 21.000 euros i l'apuja significativament per a les rendes altes”, assegura Varona.
La novetat és l’impost anomenat solidari per a les grans fortunes. Un nou increment per a les rendes de més de tres milions d’euros. Afectarà 23.000 persones a Espanya, però a penes tindrà impacte a la Comunitat Valenciana perquè ací es manté l'impost de patrimoni.
Mentre que la reforma fiscal estatal comportarà un augment de la recaptació de 3.100 milions d’euros, amb la reforma autonòmica els ingressos es veuran retallats en 150 milions.