Aquests són els dies que el camp valencià traurà noves protestes al carrer
Els sindicats agraris tanquen el calendari de mobilitzacions autoritzades, que preveuen protestes a la província d'Alacant i els ports de Castelló de la Plana i València. El port castellonenc n'acull la primera aquest dimecres
Reducció de la burocràcia, sobretot la que afecta els xicotets llauradors, mesures de suport per a compensar l’impacte del canvi climàtic, un pla de xoc per a alleujar l'escalada dels costos de producció o una planificació hidrològica per a fer front a la falta d’aigua que ja acusa el camp valencià, sobretot en punts de les comarques del nord o el Baix Segura. Són algunes de les reivindicacions que trauran als carrers de les tres províncies els llauradors valencians en el calendari de mobilitzacions que han tancat aquest dilluns. El ministre d'Agricultura, Luis Planas, ha manifestat el seu suport als llauradors durant la inauguració de la Barcelona Wine Week: "Els escoltem, els comprenem i els secundem", però aquestes declaracions no han desmobilitzat el sector.
De fet, a banda de les manifestacions espontànies que han col·lapsat els accessos a València i vies com l'autovia de Madrid (A-3) o la CV-50 aquest dimarts al matí, demà dimecres la Unió Llauradora n'ha organitzat una altra als voltants del port de Castelló de la Plana. Segons han avançat des del sindicat agrari, una columna de vehicles partirà des de Betxí i dues columnes de tractors faran el mateix des de la Pelejana i Cabanes amb la intenció d'arribar al port de Castelló, on tindrà lloc un acte reivindicatiu.
Les protestes se sentiran el 12 de febrer a les comarques del sud, en punts sense concretar encara, mentre que tres dies després, el 15 i el 22 de febrer serà als ports de Castelló de la Plana i València, respectivament.
Aquestes són les protestes organitzades fins ara, però l'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-Asaja), Asaja Alacant, La Unió Llauradora i Ramadera, la Coordinadora Llauradora del País Valencià (CCPV-COAG) i la Unió de Xicotets Agricultors i Ramaders (UPA-PV), amb el suport de les Cooperatives Agroalimentàries de la Comunitat Valenciana no descarten afegir més mobilitzacions si no veuen cap avanç en les seues reclamacions.
A més, d'aquestes mobilitzacions conjuntes cada sindicat agrari ha programat un calendari de protestes pròpies. És el cas de la Unió Llauradora, que aquest dimecres protestarà davant les instal·lacions del port de Castelló de la Plana, a partir de les onze del matí per a denunciar, com han avançat, "la competència deslleial que es produeix amb les importacions de països tercers".
La vespra de la protesta conjunta al port de València, el dia 21 de febrer els tractors valencians partiran cap al Ministeri d'Agricultura a Madrid, on la Unió d'Unions ha convocat una protesta que, amb el lema "Ens sobren els motius", reclamarà mesures per a reflotar el sector. Es preveu que aquesta siga la primera gran protesta a Madrid davant el ministeri de les organitzacions agràries majoritàries del camp, com apunten des de la Unió Llauradora.
Al marge d'aquestes protestes, convocades formalment, centenars de tractors han pres les carreteres aquest dimarts en mobilitzacions espontànies. Les llargues cues de tractors han aconseguit bloquejar els accessos a la ciutat de València i part de l'àrea metropolitana. També han bloquejat l'autovia de Madrid, a l'altura de la Foia de Bunyol i de la Plana d'Utiel, així com la CV-50, que uneix el Camp de Túria amb la Safor. La situació s'ha repetit en el conjunt de les comunitats autònomes.
Situació "crítica"
Amb les manifestacions els agricultors pretenen establir un pla d’acció conjunt per a denunciar “la crítica situació que pateix el sector agrari” i reclamar mesures de totes les administracions perquè les compensen. Per això, paral·lelament a les protestes, les organitzacions agràries mantindran reunions amb els responsables polítics de totes les administracions que tenen alguna cosa a dir en matèria agrícola.
Les organitzacions agràries que promouen les protestes dels pròxims dies alerten que “la crisi de rendibilitat dels agricultors i ramaders està accelerant l'abandó de camps, que provoca el despoblament del medi rural i l'encariment dels aliments als consumidors”, entre altres conseqüències.
El govern espanyol, disposat a buscar solucions
Planas ha subratllat que el govern espanyol està compromés amb el diàleg amb el sector i aposta per treballar per a buscar solucions als temes que preocupen els agricultors i ramaders com la sequera, la simplificació de la burocràcia o l'adaptació de les assegurances agràries. Ha recordat que en els últims dos anys, el govern espanyol ha destinat prop de 4.000 milions al sector primari, dels quals 1.380 milions han sigut ajudes directes.
El grup líder de la DOP Utiel-Requena tanca
A la proposta de les organitzacions agràries s'ha sumat també el grup Coviñas, propietari del 41% de les vinyes adscrites a la DOP Utiel-Requena. Nascut a Requena en els anys seixanta després de la unió de deu cooperatives de la zona, el grup integra actualment més de 3.000 famílies que viuen de la producció vinícola. El director general, Jorge Srougi, ha remarcat que pateixen "en carn pròpia les dificultats i reivindicacions que han motivat les protestes d'agricultors convocades per a la setmana vinent".
Per això, el grup ha decidit tancar al públic les instal·lacions aquest dimarts com a mostra de solidaritat i com a forma de protesta. "El sobreesforç que en els últims anys exigeix l'agricultura necessita una dosi de suport perquè una activitat com aquesta, vocacional i compromesa amb l'entorn i amb la comunitat, no acabe convertint-se en una heroïcitat", ha emfasitzat Srougi.
La solidaritat també ha arribat des del sector empresarial. El Comité de Gestió de Cítrics (CGC), la patronal nacional que aglutina els operadors privats i els associats, dels quals canalitzen entorn del 70% del comerç en fresc d'aquest cultiu, ha expressat el seu suport a les mobilitzacions anunciades divendres passat per les principals organitzacions agràries del país.