Directes
Ara en la televisió
BON DIA COMUNITAT VALENCIANA
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

Asaja Alacant: “La sequera ve imposada per decisions polítiques. Hi ha una mala gestió hídrica des de fa vint anys”

El president de l’entitat agrària admet que les protestes dels llauradors francesos han fet “un dany terrible” a l’agricultura valenciana i s’han afonat les cotitzacions

Asaja reclama un reordenació del repartiment dels recursos hídrics a Espanya perquè defensa que hi ha aigua suficient / À Punt NTC

El que hi ha darrere de la sequera que amenaça, sobretot, algunes zones del nostre territori com el Baix Segura són decisions polítiques desencertades i una “mala gestió hídrica des de fa vint anys”. Així ho veuen almenys organitzacions agràries com Asaja, l’Associació de Joves Agricultors d’Alacant. El seu president, José Vicente Andreu, ha advertit en Les notícies del matí que “si es redueix un 50% l’aigua de regadiu serà la mort del Baix Segura”. “No podrem continuar cultivant”, alertava el líder d’aquesta associació.

Andreu ha defés que a Espanya hi ha prou aigua per a satisfer les necessitats hídriques de totes les zones de cultiu, però el que falta és una bona xarxa de connexió perquè l’aigua arribe a tots els punts. “En aquest país hi ha aigua per a atendre totes les necessitats. Espanya està connectada amb gasoductes per a transportar el gas, està connectada amb carreteres, però, en canvi, connectar l’aigua és tabú en aquest país”, lamentava José Vicente Andreu.

Pel que fa a les alternatives davant la falta d’aigua per al reg, el líder d’Asaja a Alacant apuntava que l’aigua dessalada “és fonamental com a suport, però mai serà la solució”. En aquest sentit, convidava a reconsiderar les decisions polítiques que s’adopten per a portar aigua a les zones més afectades per la sequera, atés que hi ha una “mala gestió hídrica des de fa vint anys”.

Com a exemple, José Vicente Andreu afirmava que s’estan planificant mesures per a superar la sequera que viu la província de Barcelona, però, en canvi, “l'embassament més gran de l’Ebre està desaiguant per seguretat, perquè està a un 85% de capacitat”. Aquest cas evidencia que “s’enganya la societat” amb una imatge distorsionada.

D’altra banda, i pel que fa a les mobilitzacions del sector agrari, el president d’Asaja a Alacant ha apuntat que les protestes dels llauradors francesos han fet “un dany terrible” a l’agricultura valenciana, com també a la murciana i a l’almerienca: “Hi ha hagut una caiguda de les cotitzacions, tenim una ruïna creada per aquestes manifestacions”, assenyalava en Les notícies del matí.

Pel que fa a les reivindicacions del sector, Josep Andreu ha assenyalat que es mantenen les mobilitzacions perquè es volen aconseguir canvis en la política agrària comuna (PAC) perquè, segons argumentava, el sector espanyol no està en les mateixes condicions que les mercaderies que importa de tercers la Unió Europea.

“Tenim uns condicionants ambientals que limiten la productivitat, tant de fitosanitaris com de fertilitzants, que no s’imposen als acords amb països tercers. Nosaltres hem de produir amb una sèrie de condicionants i arriben als ports d’Europa productes que no garanteixen açò”, lamentava Andreu durant la intervenció. “Arriben productes més barats, que no compleixen les normes i els nostres, lògicament, queden fora”, apuntava. 

Agricultura

També et pot interessar