Ascer afirma que les pretensions dels sindicats en el conveni col·lectiu porten al "conflicte" en el taulell

La patronal destaca que en dos anys s'ha perdut un terç de la producció i s'estima que el 2023 la facturació total del sector es reduirà entorn de 1.000 milions d'euros

Dirigents d'Ascer en una imatge d'arxiu
Dirigents d'Ascer en una imatge d'arxiu / X: @ASCER_comunica

L'Associació Espanyola de Fabricants de Taulells i Paviments Ceràmics (Ascer) ha assenyalat que les pretensions de les organitzacions sindicals en la negociació del conveni col·lectiu "condueixen innecessàriament al conflicte".

Respecte a l'aplicació íntegra dels increments i garanties previstos en el cinqué Acord per a l'Ocupació i Negociació Col·lectiva (AENC), a més de la resta de reivindicacions contingudes en la plataforma sindical, consideren que suposa "ignorar deliberadament el contingut del mateix AENC i la realitat del sector".

Segons ha indicat la patronal taulellera, "el sector espanyol fabricant de taulells i paviments ceràmics registra una pèrdua de competitivitat notable".

A les conseqüències de la invasió d'Ucraïna, encariment de matèries primeres i increment desorbitat dels preus de l'energia, s'ha unit una crisi de demanda mundial dels productes ceràmics europeus.

Una crisi causada per la inflació i per "l'inevitable increment dels preus enfront d'altres productors amb costos molt per davall dels que exigeixen els estàndards socials i mediambientals europeus".

Ascer indica que les empreses fa més de dos anys que fan els "majors esforços" per a tractar de mantindre l'activitat, producció i ocupació, "en detriment dels seus comptes de resultats".

S'ha perdut un terç de la producció en dos anys

Malgrat això, ha afegit, la producció es va reduir un 15% el 2022 i un 21,2% el 2023 i va ser inferior als 400 milions de metres quadrats. "En només dos anys s'han destruït quasi 190 milions de metres quadrats de producció, s'ha perdut un terç de la producció", ha afegit.

Quant a les vendes, Ascer ha explicat que el 2022 la caiguda d'exportació, que representa el 75% del total, va ser del 13%. Entre gener i novembre de 2023, d'un 22,6%. S'estima que el 2023 la facturació del sector es reduirà vora 1.000 milions d'euros.

2.300 llocs de treball destruïts entre juliol 2022 i desembre 2023

Respecte a l'ocupació, ha assenyalat que, malgrat els esforços de les empreses i els treballadors per a mantindre-la a través de diferents eines, entre les quals destaca la suspensió temporal d'ocupació, s'ha reduït en més de 2.300 llocs de treball entre juliol 2022 i desembre 2023.

Malgrat aquesta situació, la patronal va traslladar en l'última sessió negociadora la disposició a aplicar una "millora salarial" tot i "la conjuntura adversa, conscient de la necessitat de pal·liar l'important increment dels preus que suporta el conjunt de l'economia".

Una oferta formal "que va ser rebutjada pels sindicats, que van oposar el 100% de la seua plataforma inicial i van exigir l'aplicació automàtica del cinqué Acord per a l'Ocupació i Negociació Col·lectiva, signat per CEOE, UGT i CCOO a mitjans de l'any passat".

Les mesures del govern de Sánchez augmenten els costos laborals un 6%

D'altra banda, Ascer ha destacat que el govern socialista i de Sumar ha introduït noves "incerteses" amb l'anunci de reducció de la jornada setmanal, "que implicarà un augment dels costos laborals superior al 6% i incideix de forma molt negativa en el procés de negociació dels nous convenis col·lectius de cara a 2024 i 2025".

També et pot interessar

stats