Els autònoms valencians perden 650 euros de mitjana per l'apagada
La patronal (CEOE) diu que la incidència suposarà una pèrdua del 0,1% del PIB d'Espanya, uns 1.600 milions
La Unió de Professionals i Treballadors Autònoms (UPTA) ha estimat que els autònoms de la Comunitat Valenciana han perdut de mitjana 650 euros a causa de l'apagada elèctrica que va afectar este dilluns a Espanya i Portugal. El president d'ATA, Lorenzo Amor, ha xifrat les pèrdues en uns 1.300 milions d'euros entre els autònoms, amb una especial incidència en comerç i hostaleria, mentre que la patronal (CEOE) diu que l'apagada suposarà una pèrdua del 0,1% del PIB d'Espanya, uns 1.600 milions.
UPTA ha expressat la preocupació per la paralització de l'activitat econòmica durant hores i la impossibilitat que milers de treballadors per compte propi pogueren continuar la jornada laboral.
Segons una enquesta urgent feta este dimarts, una cafeteria amb tres empleats hauria deixat de facturar uns 600 euros diaris; un restaurant, 1.500 euros; una perruqueria o centre d'estètica, 400; un comerç minorista tèxtil o de calçat, 700; professionals freelance, 500; i consultes sanitàries privades, 250 euros.
UPTA ha subratllat la vulnerabilitat dels treballadors autònoms en interrupcions del subministrament elèctric i la necessitat d'implementar plans de contingència per a reduir l'impacte d'esta classe de crisi.
El president d'UPTA, Eduardo Abad, ha afirmat que "el prioritari en este moment és recuperar la normalitat com més prompte millor i fer un balanç rigorós dels danys causats".
Abad també ha subratllat que "les empreses subministradores d'energia elèctrica, que facturen cada mes per consum, manteniment i altres conceptes, han d'assumir la responsabilitat directa i indemnitzar els afectats".
Garamendi (CEOE): "L'apagada suposarà una pèrdua del 0,1% del PIB, uns 1.600 milions"
El president de la CEOE, Antonio Garamendi, ha indicat que l'apagada suposarà una pèrdua econòmica equivalent al 0,1% del producte interior brut (PIB), la qual cosa suposa uns 1.600 milions d'euros aproximadament en quedar el país quasi "un dia sense energia". A més, ha indicat que les refineries estaran "pràcticament" una setmana parades fins a posar-les en marxa.
Així, Garamendi ha lamentat l'impacte que esta apagada tindrà sobretot en la indústria, on caldrà tornar a fer unes inversions "milmilionàries" perquè les infraestructures tornen a funcionar. "En alguna de les indústries, els forns són elèctrics. Si paren, eixos forns ja són inservibles", ha apuntat.
Crítiques i al govern per no informar prou
El president de la patronal ha llançat crítiques al Ministeri de Treball per les declaracions després de l'apagada i ha assegurat que "sembla que van en contra dels empresaris". D'igual manera, ha assegurat que el govern havia d'haver estat "més ràpid" i informant de "manera permanent" per a donar "tranquil·litat a la ciutadania".
A més, ha reconegut que esta situació no causa "bona imatge" d'Espanya en l'exterior, més en un dia com ahir en el qual el govern havia organitzat el primer gran fòrum internacional per a reforçar l'atracció de la inversió estrangera directa a Espanya i impulsar noves aliances en sectors estratègics.
No obstant això, Garamendi ha destacat que la situació d'ahir demostra que Espanya ha de continuar apostant per l'energia nuclear, però també per la generada pel gas i els cicles combinats, perquè no es pot prescindir de "cap tecnologia".
"Ha quedat ben clar que l'energia nuclear és fonamental, és el 20% de l'energia en base. Si ahir no arriba a estar, això no s'alça en deu hores, no s'alça en setmanes", ha exposat.