AVA alerta que la sequera causa pèrdues “històriques” de 250 milions en el camp valencià

A les reduccions en les collites de secà s’afig el sobrecost del reg addicional en les de regadiu

Imatge d'arxiu d'un camp de vinyes
Imatge d'arxiu d'un camp de vinyes / Ava-Asaja

AVA-Asaja afirma en un comunicat que “la greu sequera” que afecta la Comunitat Valenciana està causant pèrdues “històriques” que ascendeixen als 250 milions d'euros, cosa que “amenaça la continuïtat de l'agricultura i la ramaderia a la regió”. A més de les “significatives” reduccions en la producció de cultius de secà, els agricultors que depenen del reg enfronten despeses addicionals en electricitat per a regar les seues terres. D'altra banda, els ramaders de l'interior “es veuen obligats a afrontar costos excessius per a proveir d'aigua els seus animals”.

En concret, l'organització agrària explica en el comunicat que les vinyes (especialment a la regió d'Utiel-Requena), els ametlers i les oliveres estan travessant dificultats en la producció a causa de l'escassetat de pluges. Esta situació és similar a la dels cereals de secà, que a penes han germinat, i en moltes zones, com els Serrans i l’Alt Palància, ni tan sols es recolliran. Els cultius de secà són “els grans afectats” per la sequera, les pèrdues per minvaments de la collita arriben als 150 milions d'euros.

Sobrecostos milionaris

Així mateix, les escasses pluges han provocat que els agricultors de cultius de regadiu hagen de fer un ús més habitual dels sistemes de reg, cosa que provoca uns sobrecostos de 80 milions d'euros. Unes despeses que també està patint el sector apícola, en concret de tres milions quant a pèrdues. Així, la disminució de la producció a causa de la sequera i la caiguda del 15% en els preus de la mel en origen durant l'últim any, principalment per l’“entrada massiva” d'importacions de tercers països que “inunden” el mercat comunitari en condicions de competència “deslleial”, estan “amenaçant” la subsistència de milers de famílies que “es dediquen a l'apicultura, una activitat crucial per a la pol·linització i la biodiversitat”.

A més, adverteix que l'escassetat d'aigua i pastures està augmentant els costos de producció en el sector ramader a nivells “insostenibles”. El cost que estan pagant els ramaders per a fer front a la sequera amb mesures com a camions per a portar aigua a les seues explotacions, ha causat que hagen de fer front a unes despeses de 17 milions d'euros.

Per això, reclama a les administracions que creen una taula de la sequera que establisca ajudes directes als productors afectats, així com fomentar l'ús d'infraestructures per a la reutilització d'aigües depurades i posar en marxa perforacions d'emergència, així com canalitzacions cap a les explotacions afectades.

També et pot interessar

stats