Ava-Asaja rebutja l'acord amb Planas i manté les mobilitzacions a la Comunitat Valenciana i Espanya

Planas confia que finalment Asaja, i també COAG, signen l'acord per al camp

El ministre d'Agricultura, Luis Planas, en una imatge d'arxiu
El ministre d'Agricultura, Luis Planas, en una imatge d'arxiu / Ava-Asaja

L'Associació Valenciana d'Agricultors (Ava-Asaja) s’ha sumat a la decisió presa per la junta directiva nacional d'Asaja aquest divendres que rebutja l'acord amb el ministre d'Agricultura, Luis Planas, i manté les mobilitzacions a la Comunitat Valenciana i la resta d'Espanya. El president d’Ava-Asaja, Cristóbal Aguado, ha dit que les 43 propostes de Planas són “clarament insuficients” perquè no aborden els problemes de l'agricultura valenciana ni resolen els desequilibris de la cadena alimentària ni la competència deslleial de les importacions procedents de països tercers ni l'excessiva burocràcia per als xicotets agricultors.

A més, ha afirmat que Ava-Asaja no entén “de cap manera” l'exclusió en les futures negociacions de les organitzacions agràries que no signen el document proposat per Planas: "en una democràcia no caben aquests xantatges". Per això, diu, estan disposats a continuar negociant perquè queden molts assumptes pendents per parlar, sobretot en agricultura mediterrània, “però no podem signar i trair els nostres agricultors i ramaders amb una proposta que no ens obri les portes d'un futur estable amb preus dignes”, ha indicat.

Aguado ha valorat positivament algunes de les iniciatives que el ministre ha posat damunt de la taula, com ara eliminar l'obligació de fer fotografies georeferenciades, incrementar les inspeccions als operadors comercials o millorar les assegurances agràries. Però, tot i això, afirma que estan “decebuts” respecte a temes centrals que beneficiarien l'agricultura mediterrània, i considera que la resposta de Planas a les protestes agràries està “molt distant” del que realment necessiten.

Així mateix, considera inacceptable que el Ministeri per a la Transició Ecològica, “que també té molt a dir en assumptes importants com l'aigua, la fauna salvatge i la lluita biològica contra plagues i malalties”, no s'haja reunit amb el sector ni haja oferit cap mesura. Per això, assegura que mentre el govern central no negocie sobre la base de documents consensuats en diferents taules de treball d’Asaja, seguiran al carrer perquè s’hi juguen el futur.

Mesures que exclouen més de la meitat d’agricultors

Aguado també ha destacat que les mesures de simplificació proposades pel ministeri es limiten a la política agrícola comuna (PAC), cosa que exclou més de la meitat dels agricultors i la superfície agrària de la Comunitat Valenciana. A més, moltes de les propostes tenen caràcter temporal, com la voluntarietat d'emplenar el quadern digital, que l'organització agrària insisteix que siga indefinida. En aquest sentit, des de l’organització agrària, han criticat Planas durament perquè, encara que l'havia plantejat el 15 de febrer, finalment ha deixat fora el règim simplificat per a xicotets i mitjans agricultors (aquells que perceben menys de 5.000 euros d'ajudes directes a l'any), una mesura demandada de manera unànime que hauria deixat la gran majoria dels productors valencians exempts dels controls i sancions de condicionalitat.

Respecte a la cadena alimentària, malgrat els avanços promesos sobretot pel que fa a l'Agència d'Informació i Control Alimentari (AICA), des d’Ava-Asaja lamenten que Planas continua sense fixar els costos mitjans de producció per cultiu, mantenint el productor en una posició de desavantatge. A més, critiquen que el ministre encara no aplica inspeccions d'ofici als contractes en els quals figuren costos efectius inferiors als costos mitjans i continua sense informar dels contractes que s'han inscrit en el registre digital.

Pel que fa a les importacions de països tercers, Aguado ha lamentat que les promeses del ministre són “un brindis al sol” perquè depenen de Brussel·les, on “ha de plantar-se i recaptar els suports que fins ara no ha aconseguit”. Opina que Espanya ha de “deixar de ser un ningú a Europa” i considera que això passa perquè Sánchez “utilitze el Falcon per a anar a Brussel·les a defendre els seus agricultors en comptes d'anar al Brasil i al Marroc amb ajudes milionàries”.

Finalment, Aguado ha reclamat al govern que incloga ajudes directes als productors de vinya, olivar i hortalisses, ja que aquests sectors no han rebut suport amb motiu de la sequera i la guerra a Ucraïna.

Canvi en la representació del camp

Malgrat el rebuig d’Asaja i COAG, que tampoc ha donat el seu vistiplau a la proposta de Planas, la Unió d'Unions d'Agricultors i Ramaders sí que ha signat amb el ministre el paquet de mesures. Així, aquest divendres el govern de Pedro Sánchez ha escenificat un canvi en la representació del camp.

Després de dos mesos de tractorades i protestes, Planas ha subscrit el pla amb el coordinador de la Unió d'Unions, Luis Cortés, i ha confirmat que modificarà el “marc” que determina la representativitat de les organitzacions agràries i la seua interlocució amb l'executiu. 

La Unió d'Unions s'ha convertit així en la segona organització agrària a signar el document per darrere d'UPA, que ho va fer dimecres.

També et pot interessar

stats