Directes
Ara en la televisió
MERIDIÀ ZERO
Ara en la ràdio
LÍNIA DE FONS (reemissió)

AVA reclama mesures al govern espanyol i al Consell pels repunts de costos de fins el 300%

L'organització agrària valenciana alerta que el camp afronta "la campanya agrària més cara de la història"

Una imatge d'arxiu d'un camp a la Comunitat Valenciana / À Punt NTC

El camp valencià pateix des de fa anys una crisi de rendibilitat que ara es troba amb un nou accelerant: l'encariment de costos de producció i de les matèries primeres. I mentrestant, els preus dels productes són iguals que fa 20 anys. L'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-Asaja) estima que l'encariment de costos arriba en casos com els fertilitzants al 307% a causa de la crisi energètica mundial, que ha elevat tots els elements amb els quals es fabriquen aquests productes: fòsfor, potassi i, sobretot, el nitrogen. Per això aquest dimarts ha exigit al govern espanyol i a la Generalitat "mesures excepcionals per a la campanya més cara de la història".

Asaja, de fet, ha fet un estudi per a saber l'increment real dels costos de producció durant l'últim any (d'octubre de 2020 a octubre de 2021). Increments com ara els de l'energia elèctrica necessària per a regar, que s'ha encarit un 270%, el gasoil agrícola (73%), els pinsos per a alimentar el bestiar (27%), els plàstics (46%), l'aigua (33%) o la maquinària (10-25%).

Pel que fa als fitosanitaris cal destacar la pujada del glifosat (Roundup) que ha registrat un encariment del 48%, i ha passat de costat 3,30 euros per litre l'octubre de 2020 a 4,90 euros actualment. I AVA també assegura que els costos laborals s'han incrementat.

L'associació va alertar al final de 2020 que la greu situació de rendibilitat al camp s'està traduint en l'abandonament del conreu. Així, la superfície agrícola de la Comunitat Valenciana el 2020 va baixar un 0,83% respecte a l’any anterior, és a dir, unes 1.335 hectàrees menys. Els agricultors valencians van deixar de cultivar 3,6 hectàrees al dia, la superfície equivalent a cinc camps de futbol.

"Cal recordar que el sector agropecuari espanyol representa prop del 8,4% del PIB, i que durant la pandèmia ha donat el do de pit, malgrat les enormes dificultats amb les quals s'ha trobat, per a garantir la seguretat alimentària i proveir d'aliments saludables la població", ha defensat l'organització agrària al demanar ajuda a les administracions.

També et pot interessar