La baixada del preu dels combustibles abarateix els desplaçaments del pont d'agost

La gasolina està en nivells mínims des de febrer, a 1,58 euros el litre, i el dièsel en costa 1,45

Una estació de servei, en una imatge d'arxiu
Una estació de servei, en una imatge d'arxiu / Shutterstock

Els preus dels carburants a Espanya mantenen la senda del descens una setmana més, coincidint amb l'inici de la segona quinzena d'agost i l'operació de trànsit amb més desplaçaments de l'any. Segons les xifres actualitzades del Butlletí Petrolier de la Unió Europea (UE), publicat este dijous i que recull registres d'11.400 estacions de servei espanyoles entre el 13 i el 19 d'agost, el litre de gasolina 95 es paga a 1,583 euros. És un 0,4% menys que fa set dies, de manera que este combustible ja arrossega sis setmanes a la baixa i se situa en l'import mínim des de febrer. El gasoil, per la seua banda, acumula cinc reduccions seguides i costa 1,453 euros per litre, també un 0,4% menys que la setmana anterior.

D'acord amb l'històric elaborat per EFE, en l'últim mes la benzina s'ha abaratit més d'un 2%, mentre que la davallada del gasoil és del 2,6%. Encara més, el primer carburant s'ha anotat el preu mitjà més baix des del 12 de febrer, quan es va pagar a 1,572 euros per litre. En comparació amb les mateixes dates de l'exercici anterior, la tarifa de la gasolina és ara un 7,4% inferior, mentre que la del dièsel ha caigut un 9,2%. Però, si reduïm el ventall temporal a principis d'any, només als cotxes que gasten el segon combustible els ix més econòmic repostar, un 2,7% més barat. L'altre, en canvi, s'ha encarit un 3,1%.

Als nivells de l'última setmana analitzada, omplir un dipòsit mitjà de 55 litres amb gasolina costa 87,07 euros; i qui reposte gasoil haurà d'abonar uns 79,91 euros. Això suposa al voltant de 7 i 8 euros menys que el que s'havia de pagar fa un any per a carregar un tanc amb estos combustibles, respectivament.

Però, si prenem com a referència els màxims històrics assolits al juny del 2022, 1,941 euros per litre de gasolina aplicat el descompte de vint cèntims que hi havia vigent en aquell moment, i 1,9 euros per al gasoil, el primer carburant és ara un 18,3% més barat i el segon, un 23,5%.

Com ja és una constant estes darreres setmanes, les tarifes espanyoles per als combustibles es queden davall de la mitjana dels Vint-i-set de la Unió Europea, on la gasolina es paga a 1,702 euros/litre, i el gasoil, a 1,575. També són inferiors als del conjunt de la zona euro, on el litre de benzina costa 1,748 euros i, el de gasoil, 1,594.

Els preus abarateixen el cost de les vacances

Este escenari de preus descendents ha tornat més assequibles els trasllats dels conductors durant l'agost, el mes més important de l'estiu quant a moviments de vehicles. Per a l'última operació eixida, la del pont de l'Assumpció, dia 15, la Direcció General de Trànsit (DGT) preveia quasi 8,3 milions de desplaçaments de llarg recorregut per totes les carreteres de la geografia estatal. D'estos, més de 940.000 foren en vies valencianes.

Durant este cap de setmana llarg, als desplaçaments d'eixida i retorn pel canvi de quinzena es van unir els realitzats a poblacions del litoral i platges o zones de segona residència per tractar-se d'uns dies d'oci i descans en un mes típicament vacacional.

També et pot interessar

stats