El Banc d'Espanya eleva mig punt la seua previsió de PIB el 2024, al 2,8%, i millora al 2,2% la del 2025

Espanya necessita un ajust de 0,5 punts del PIB durant els pròxims anys per a complir amb les noves regles fiscals europees

Imatge d'arxiu de l'edifici del Banc d'Espanya
Imatge d'arxiu de l'edifici del Banc d'Espanya / Eduardo Parra / Europa Press

El Banc d'Espanya ha elevat en cinc dècimes la seua previsió de creixement del producte interior brut (PIB) espanyol el 2024, fins al 2,8%. Al mateix temps ha millorat en tres dècimes la seua projecció del 2025 (al 2,2%) i en dos dècimes la del 2026 (fins al 1,9%).

Són les primeres projeccions macroeconòmiques que publica l'organisme sota el mandat de José Luis Escrivá com a governador del Banc d'Espanya. Principalment, destaquen la "notable fortalesa de l'economia espanyola" a causa de l'augment de la població via fluxos migratoris; també la relativa resiliència de les manufactures espanyoles, comparades amb les d'altres països de l'entorn i, sobretot, l'elevada aportació de la demanda exterior neta a l'avanç del PIB.

El director general d'Economia i Estadística del Banc d'Espanya, Ángel Gavilán, ha explicat que el ritme de creixement del PIB ha tornat a sorprendre a l'alça en el segon trimestre (un 0,8%, com en el trimestre precedent) i els indicadors més recents suggereixen que l'activitat econòmica continuaria mantenint "un considerable vigor" durant el tercer trimestre. Esta taxa seria compatible amb un increment de l'activitat del 2,9% en taxa interanual.

A més, les perspectives relatives a l'evolució del sector exterior en la segona meitat de l'any ara són una mica més favorables que al juny. Per contra, l'organisme estima que l'alça de tipus d'interés reduirà el creixement del PIB el 2024 en un punt percentual.

Esta previsió queda molt per damunt de les estimacions del govern (2,4%) i d'altres organismes com el Panell de Funcas (2,6%), l'FMI (2,4%), la Comissió Europea (2,1%) o l'AIReF (2,4%).

Entre les mesures que poden ajudar en els pròxims trimestres, l'informe del Banc d'Espanya destaca la relaxació gradual de les condicions de finançament, la reactivació gradual de l'economia europea i global, el creixement poblacional previst, l'avanç de les rendes per la menor inflació i el major desplegament dels fons Next Generation de la Unió Europea.

La creació d'ocupació abaixarà el ritme

Respecte al mercat laboral, el Banc d'Espanya assenyala que la creació d'ocupació continuarà, però a un ritme inferior al dels últims trimestres. Enfront de l'increment de l'1,9% registrat el 2023, l'ocupació augmentarà un 1,8% el 2024; un 1,7% el 2025 i un 1,1% el 2026.

La taxa d'atur també es reduirà gradualment en els pròxims anys, però amb menys intensitat, ja que es moderarà la creació de llocs de treball. A més, l'informe considera que influiran els fluxos migratoris, relativament elevats. També influeix un context en què la població treballadora ha envellit progressivament. De fet, alguns indicadors apuntarien a una deterioració de la seua capacitat per a aparellar empreses i treballadors. El Banc d'Espanya ha advertit sobre l'estancament d'aturats de llarga duració (vora 1,1 milions de persones).

Com a resultat de tot això, la taxa d'atur de l'economia espanyola se situarà en el 11,5% el 2024 i en l'11% el 2025, per a baixar al 10,7% el 2026.

Millora de la inflació

La taxa d'inflació general es revisa lleugerament a la baixa el 2024 (fins al 2,9%), encara que s'eleva la del 2025 (fins al 2,1%), mentre que la prevista per al 2026 no experimenta canvis i continua en el 1,8%.

L'organisme ha alertat que la desacceleració de la inflació dels aliments s'interromprà de manera temporal a l'octubre, a conseqüència de la reversió parcial de la reducció de l'IVA dels aliments bàsics, i de nou al gener del 2025, amb la reversió completa d'esta reducció.

Manté les perspectives per a dèficit i millora les del deute

En les noves projeccions que fa, el Banc d'Espanya manté les estimacions sobre el dèficit per al 2024 en el 3,3% del PIB (tres dècimes per damunt respecte a les projeccions del govern). Per al 2025 i el 2026, l'organisme també manté les perspectives en el 3,1% i en el 3,2%, respectivament. Per això, Espanya no aconseguiria baixar del 3% exigit per les regles fiscals europees.

Quant a les previsions de deute sobre el PIB, les estimacions del Banc d'Espanya apunten cap a una senda ascendent entre el 2024 i el 2026, malgrat la moderació observada en els últims anys. En concret, per al 2024 les projeccions són del 105,4%, del 105,4% el 2025 i del 106,3% el 2026.

Els futurs riscos de l'economia

A nivell global, la principal font de risc són les elevades tensions geopolítiques actuals i els mercats financers internacionals. En l'àmbit nacional, destaca la incertesa sobre l'evolució del consum de la llar i de la inversió empresarial, atés que han mostrat un comportament més feble del que s'esperava en els últims trimestres. A més, de cara al futur, s'anticipa una reducció gradual de la contribució de la demanda exterior neta al creixement.

Finalment, en l'àmbit fiscal, les estimacions del Banc d'Espanya apunten al fet que, per a complir amb les noves regles fiscals europees, seria necessari implementar un ajust pressupostari entorn de 0,5 punts percentuals del PIB a l'any durant set anys, encara que este programa implicaria un menor grau de dinamisme de l'activitat que el previst actualment.

També et pot interessar

stats