El Banc Sabadell oficialitza la tornada de la seu social a Catalunya
El Consell d'Administració garanteix que no hi haurà cap canvi en la xarxa d'oficines de la Comunitat Valenciana, ni ubicació dels professionals que hi treballen
El Banc Sabadell ha acordat este dimecres traslladar la seu social a Catalunya, després de més de set anys instal·lada a la ciutat d'Alacant. El Consell d'Administració s'ha reunit de manera extraordinària a la seu operativa de Sant Cugat del Vallès, amb connexió telemàtica amb Madrid, amb un únic punt en l'orde del dia: definir els detalls d'esta operació.
El banc torna a Sabadell, "ciutat de la qual va prendre el nom en el moment de la seua fundació en 1881, on va romandre durant 136 anys, fins que la va traslladar a Alacant el 2017 per circumstàncies excepcionals", en referència al conflicte pel procés independentista català.
El Consell ha considerat que el moment actual és apropiat, “ara que ja no es donen les circumstàncies que van motivar el seu trasllat” fa més de set anys, tal com l'entitat ha indicat en un comunicat.
Catalunya va celebrar eleccions el maig del 2024. Els socialistes van guanyar els comicis amb 42 escons, 9 més dels que va obtindre el 2021 i, tot i no aconseguir majoria absoluta, el socialista Salvador Illa va esdevindre president de la Generalitat de Catalunya amb el suport d'ERC i els Comuns-Sumar.
D'esta manera i després de l'acord assolit este dimecres pel Consell d'Administració de l'entitat, la celebració de la Junta d'Accionistes d'enguany ja tindrà lloc al municipi de Sabadell.
Reforç del compromís amb la Comunitat Valenciana
Des que l'entitat catalana anunciara el dimarts la seua intenció de tornar a casa, el sector polític i econòmic valencià havia mostrat molta preocupació, ja que actualment el Sabadell dona treball a la Comunitat Valenciana a 1.160 persones repartides en 211 oficines (132 a Alacant, 61 a València i 17 a Castelló). Finalment, este dimecres de vesprada, el Consell d'Administració del banc ha indicat que "no hi haurà cap canvi" en la xarxa d'oficines de la Comunitat Valenciana, ni ubicació dels professionals que hi treballen. En el seu comunicat, l'entitat ha reiterat que continuarà "contribuint al desenvolupament econòmic i social d'Alacant i de tota la Comunitat Valenciana".
A més, el Consell de l'entitat ha aprovat traslladar a Alacant la celebració de la reunió anual de Consells Consultius, el Premi a la Sostenibilitat Marina que cada any entrega la Fundació Banc Sabadell. Tampoc hi ha canvis en el Centre de Competències Tecnològiques del Sabadell, que seguirà a Alacant, alguna cosa que ja havia garantit Josep Oliu.
El president de la Cambra de Comerç alacantina, Carlos Baño, temia que esta operació reduïra el nombre d'oficines, els llocs de treball i la desaparició d'este centre tecnològic, que l'entitat bancària té a Aigua Amarga, un espai on treballen 300 professionals de l'entitat i dona ocupació a altres 400 persones de manera indirecta. A la ciutat es coneix com el búnquer, perquè esta instal·lació "atrau talent" i entorn d'ella operen moltes altres empreses. En tot cas, el president cameral ha afegit que l'entitat catalana és "lliure de decidir on vol tindre la seua seu" i ha desitjat que l'opa "no tire avant pel bé del xicotet empresari d'Alacant".
Finalment, mantenen el compromís de suport a pimes, negocis i autònoms de la Comunitat Valenciana, que "es continuarà potenciant a través de les activitats del Hub Empreses que el grup té a València".
El trasllat sacseja la política valenciana
El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha qualificat de “mala notícia” l'eixida del Sabadell d’Alacant i l’ha atribuït a un gest polític per l’opa. El cap del Consell ha confiat que este banc continue respectant els llocs de treball i faça fluir el crèdit, com ha assegurat que li han transmés des de l’entitat.
L'alcalde d'Alacant, Luis Barcala, també ha mostrat públicament el seu rebuig. "Em sent profundament defraudat", ha declarat. Barcala ha recordat que si l'opa ja era mala per als interessos d'Alacant i especialment per a la plantilla, "algú de Banc Sabadell haurà de donar explicacions molt precises: a què obeeix esta operació i quins són els interessos que primen en estos moments per damunt de la plantilla i dels clients", ha afegit.
Al seu torn, la ministra de Ciència i secretària general del PSPV, Diana Morant, ha responsabilitzat el president de la Generalitat, Carlos Mazón, de la fugida d'empreses de la Comunitat Valenciana. "Potser és que hi ha empreses que, pel cost reputacional que està patint ja la Comunitat Valenciana amb la negligència de Mazón, volen deixar de treballar a la nostra terra", ha apuntat.
També el síndic de Compromís a les Corts, Joan Baldoví, ha afirmat que l'anunci reflecteix les "primeres conseqüències empresarials de la imatge d'incompetència i inutilitat del PP de Carlos Mazón". Baldoví ha sostingut que la "negligència" dels populars és "letal per als interessos dels valencians".
Per contra, la lectura des del govern espanyol és completament diferent. El ministre d'Economia, Comerç i Empresa, Carlos Cuerpo, considera que "té molt de sentit" la tornada del Sabadell a Catalunya, atés el procés de "normalització" que s'ha produït en esta comunitat. De fet, el trasllat suposa un punt favorable per a l'actual president autonòmic, Salvador Illa, que des d'un principi ha treballat pel retorn de vora 3.000 empreses que van fugir durant el conflicte pel procés independentista.
Una estratègia per evitar l'opa, segons els experts
El Sabadell va ser el primer gran banc a anar-se'n de Catalunya en ple conflicte pel procés independentista, l'octubre del 2017. Segons ha explicat Santiago Carbó, catedràtic d'anàlisi econòmica de la Universitat de València, l'elecció d'Alacant va tindre una motivació clara: "El 2011 ja havia adquirit la Caixa d'Estalvis del Mediterrani (CAM) i, tant sí com no, a Alacant estarien protegits pel paraigua del Banc Central Europeu".
Això sí, en una decisió d'estes característiques "ha d'haver-hi raons econòmiques, perquè cap entitat financera es mou només per moviments polítics", tal com ha apuntat Carbó. La situació hui dia és radicalment distinta i la tensió política de fa vora huit anys ha donat pas a un escenari amb altres reptes, com l'opa del BBVA. El trasllat podria ser l'última estratègia per evitar-la, tot i que l'última paraula la té el govern espanyol. En tot cas, Carbó ha assegurat que som "la segona comunitat en negoci del Sabadell" i ha garantit que esta relació "seguirà".
Des de l'Institut d'Estudis Econòmics de la Província d'Alacant (Ineca), han assegurat en À Punt NTC que esta entitat bancària s'ha convertit en un pol atractor d'inversions "i té un impacte social important", però no necessàriament implica grans canvis en el teixit econòmic de la Comunitat Valenciana.
CaixaBank assegura que no estudia deixar València per a tornar a Catalunya
Els experts consideren que la decisió del Sabadell no té per què provocar un efecte dòmino sobre altres entitats importants, com CaixaBank, que a hores d'ara mantenen la seu a la Comunitat Valenciana. De fet, esta altra entitat catalana ha assegurat que no està estudiant tornar a Barcelona. "La nostra seu està a València amb caràcter indefinit" i este escenari "no està sota revisió", segons ha indicat el banc.
Esta és, en tot cas, la segona vegada que CaixaBank diu públicament que no es mourà de València. Abans, ho havia defensat el febrer passat, després de l'acord entre el PSOE i Junts per a reformar la llei de societats de capital amb l'objectiu de facilitar el retorn de seus socials a Catalunya.