Directes
Ara en la televisió
GRADA 20:30
Ara en la ràdio
CADENA DE VALOR (reemissió)

Banc Sabadell es reuneix per a valorar l'oferta de fusió amb el BBVA

El consell d'administració ha de decidir si l'accepta, la rebutja o si s'obri a negociacions

Setmana clau per a la futura operació entre el BBVA i el Sabadell / À Punt NTC

El consell d'administració de Banc Sabadell enceta una setmana de decisions clau. Este dilluns està reunit per a valorar l'oferta de fusió per absorció presentada pel BBVA a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) el passat 30 d'abril. El banc ha de decidir si accepta l'oferta presentada, si la rebutja o si obri negociacions i reclama una millora de les condicions oferides per l'entitat liderada per Josep Oliu.

La jugada bancària que hi ha damunt de la taula és l'operació més gran del panorama bancari des de la fusió entre CaixaBank i Bankia. L'oferta proposa el bescanvi d'una acció de nova emissió de BBVA per cada 4,83 accions de Banc Sabadell, la qual cosa suposa una prima del 30% respecte al valor borsari de tancament del passat 29 d'abril.

En concret, ofereix la incorporació com a consellers no executius al Consell d'Administració de BBVA de tres membres de l'actual Consell d'Administració de Banc Sabadell, triats amb l'acord comú entre totes dues parts. A més, l'entitat resultant mantindria l'actual seu de Banc Sabadell a Sant Cugat del Vallès (Barcelona) com una de les seus operatives de la marca BBVA.

De totes maneres, "es podria mantindre la utilització de la marca Banc Sabadell, de manera conjunta amb la marca BBVA, en aquelles regions o negocis en les quals puga tindre un interés comercial rellevant", segons han indicat fonts bancàries.

Quant a possibles ajustos de plantilla, el BBVA ha indicat que "en la integració de les plantilles es respectarien, en tot cas, els principis de competència professional i mèrit, sense l'adopció de mesures traumàtiques o que afecten singularment els empleats amb origen en una de les dues entitats".

La fusió, amb un valor de 73.000 milions d'euros

En capitalització borsària, el grup resultant d'esta fusió aconseguiria un valor en el mercat de 73.000 milions d'euros, d'acord amb la cotització actual de les dos entitats, a poca distància del Banc Santander, que supera per poc els 74.000 milions d'euros, i quasi el doble del que capitalitza CaixaBank (37.500 milions).

No és la primera vegada que esta operació es planteja: en 2020, durant quasi dos setmanes el BBVA i el Sabadell van estudiar una fusió, encara que finalment van acabar desestimant-la perquè no van aconseguir un acord sobre l'equació de bescanvi de les accions. BBVA va tractar de tancar esta operació després de vendre el seu negoci als Estats Units al banc PNC Financial per 11.600 milions de dòlars.

En cas de reeditar-se eixa eventual operació, suposaria fer malbé l'altra possible transacció que havia acaparat els rumors del mercat en les últimes setmanes: una possible adquisició d'Unicaja per part de Banc Sabadell, encara que el banc català ho ha negat en diverses ocasions.

El futur nou banc, en xifres

L'entitat resultant d'una eventual integració de Sabadell en BBVA tindria actius globals d'1,037 bilions d'euros (801.690 milions d'euros de BBVA i 236.135 milions d'euros de Banc Sabadell), amb dades al tancament del primer trimestre l'any. Si s'atén només els actius a Espanya, el banc resultant tindria actius valorats en 637.461 milions d'euros (452.227 milions d'euros de BBVA i 185.234 milions de Banc Sabadell).

En l'àmbit global, el banc inclouria una xarxa de 7.326 oficines (5.912 de BBVA i 1.414 del Sabadell), mentre que a Espanya la presència física se situaria en 3.084 oficines (1.881 de BBVA i 1.203 més de Sabadell). Respecte als empleats, el grup conjunt aconseguiria una plantilla de 140.776 treballadors, dels quals 41.634 estarien a Espanya.

L'interés per esta possible operació es comunica just quan tots dos bancs acaben d'informar el mercat dels seus resultats del primer trimestre. Banc Sabadell va obtindre un benefici net de 308 milions d'euros entre gener i març, un 50,4% més; mentre que BBVA va registrar guanys nets de 2.200 milions d'euros, un 19,1% més que un any abans.

Els ingressos totals (marge brut) de totes dues entitats van ser de 9.662 milions d'euros fins al mes de març, 1.444 milions en el cas de Sabadell i 8.218 milions d'euros per part de BBVA.

També et pot interessar