La banca espanyola guanya 5.696 milions tot i l'impacte del nou impost al sector

El benefici conjunt del Santander, BBVA, CaixaBank, Sabadell Bankinter i Unicaja es dispara vora un 14% més en el primer trimestre de 2023

Els beneficis conjunts dels sis grans bancs espanyols continuen a l'alça en el primer trimestre de l'any
Els beneficis conjunts dels sis grans bancs espanyols continuen a l'alça en el primer trimestre de l'any / Phongphan (Shutterstock)

El primer trimestre de 2023 ha sigut positiu per a la gran banca espanyola, que ha tornat a tindre beneficis de rècord a pesar de l'impacte del nou impost que el govern espanyol va aprovar amb caràcter temporal per al sector. Entre gener i març els guanys conjunts de les sis principals entitats financeres del país —Banc Santander, BBVA, CaixaBank, Bankinter, Unicaja, Sabadell— s'han disparat fins a arribar a 5.696 milions d'euros, segons les dades recopilades per Europa Press. És quasi un 14% més que en el mateix període de l'any anterior. Si no fora pel gravamen extraordinari a la banca, el balanç de resultats hauria sigut encara més elevat, ja que pagar-lo els ha suposat un desemborsament col·lectiu de vora 1.120 milions d'euros.

La pujada de tipus d'interés a escala mundial i la diversificació geogràfica —perquè l'impost només s'ha de pagar per l'activitat desenvolupada a Espanya— ha aconseguit mitigar l'impacte de la polèmica mesura, que grava el marge d'interessos i les comissions netes i a la qual el sector va oposar-se en bloc. Les dades fetes públiques aquests divendres, referides als sis bancs que formen part de l'Ibex-35, evidencien com els marges i la rendibilitat han continuat a l'alça.

Per entitats, el Banc Santander és el que més benefici va arreplegar en el primer trimestre de l'actual exercici (2.571 milions, un increment de l'1,1% en comparació amb l'any passat). El segueixen el BBVA (1.846 milions, un 40% més) i CaixaBank (855 milions, un 21% més). Tanquen l'altra meitat del rànquing el Banc Sabadell (205 milions), Bankinter (184,7 milions) i Unicaja (34 milions). Dels sis, només el Sabadell i Unicaja pateixen una davallada en els guanys, però si s'excloguera l'efecte del nou gravamen estatal haurien crescut els balanços econòmics de totes les entitats.

CaixaBank és l'entitat que més diners ha pagat en concepte de l'impost a la banca, 373 milions, però també la que més guanys ha declarat al territori nacional. BBVA ocupa el segon lloc en quantia abonada per la taxa (225 milions), Santander el tercer (224), Sabadell el quart (157), Bankinter el cinqué (77 milions) i Unicaja està a la cua (63,8 milions).

També et pot interessar

stats