Els bancs apugen les hipoteques i els crèdits, però no paguen interessos pels depòsits

Les comissions pels serveis han escalat més d’un 3% segons el baròmetre de l’Associació d’Usuaris Financers

Monedes de 10 cèntims d'euro / À Punt NTC

En aquest context d'escalada dels tipus d'interés del Banc Central Europeu, els beneficis dels bancs es disparen. Apugen les hipoteques i els crèdits, però, en canvi, es resisteixen a pagar interessos pels depòsits dels estalvis. 

À Punt Notícies ha entrevistat Leticia Poole, doctora en ciències econòmiques i professora de la Universitat Europea de València. Afirma que “l’objectiu del banc és guanyar diners, aleshores cobren a uns tipus hipotecaris molt alts i paguen molt poc.” La doctora també ha reconegut que “també és cert que hi ha hagut molts anys que han patit molt”.

Hi ha diferències entre els grans bancs i els més menuts, però de mitjana paguen als usuaris un punt per davall de la resta de països europeus. Per a Poole “sembla que no hi ha competència entre ells i els bancs grans es poden permetre el luxe d'extraure aquesta xicoteta retribució per als depositaris”. A més, cada dia creixen les comissions pels serveis, han pujat més d'un 3% segons el baròmetre de l'Associació d'Usuaris Financers. 

Un dels problemes és la falta de competència. Per això, la vicepresidenta primera, Nadia Calviño, ha demanat una investigació i ha apuntat que el sector financer “ha de començar a remunerar aquests depòsits”.

“Si de veres hi ha competència real o si estem davant d’un cas de col·lusió propi d’un oligopoli: que es posen d’acord tàcitament o expressament a no apujar la retribució dels depòsits” explica la professora.

Els xicotets estalviadors fa temps que esperen beneficiar-se de la pujada del preu dels diners.

També et pot interessar

stats