El BBVA confirma l’interés a negociar una fusió amb el Sabadell
Seria el segon intent oficial, després del de novembre del 2020
El BBVA ha confirmat este dimarts que ha traslladat al president del Banc Sabadell, Josep Oliu, l'interés del grup a iniciar negociacions per a explorar una possible nova fusió entre ambdós entitats, segons ha informat la Comissió Nacional del Mercat de Valors.
Seria el segon intent oficial després que el novembre del 2020, el BBVA i el Sabadell, amb seu a Alacant, reconegueren que estaven negociant una fusió des de feia mesos, si bé dos setmanes després de revelar els contactes, les dos entitats van anunciar la ruptura de les converses.
El BBVA va preferir no donar explicacions, però el Sabadell va revelar llavors públicament que l'operació no havia tirat avant per no arribar a un acord sobre l'eventual equació de bescanvi de les accions, és a dir, el preu de l'operació.
La Generalitat demana "prudència" i la seu a Alacant
El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha afirmat que no té "cap referència" sobre la possible fusió i ha demanat cautela al voltant d'esta possible operació financera. El cap del Consell ha remarcat que "cal ser molt respectuosos", perquè no ha rebut informació, "ni tan sols del mateix Banc Sabadell".
"Vull ser cautelós amb notícies d'este tipus perquè n'hem vist altres de semblants, en les quals s'ha parlat de possibles fusions, que van acabar en simples rumors", ha explicat. Mazón sí que ha dit a la premsa que "si ocorre, el que sí que oferim és la seu, que siga a Alacant".
El ministre d'Economia se suma a la prudència i valora "el bon nivell del sector"
El ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, ha valorat este dimarts la decisió de la fusió bancària demanant "prudència" davant de la notícia, ja que "encara no se sap si fructificaran estes negociacions o en què acaba esta negociació". En qualsevol cas, Cuerpo ha assegurat que "les xifres que estem coneixent estos dies demostren que l'estat del sector té una rendibilitat elevada, amb un nivell de solvència i liquiditat dels més alts de tot el continent europeu". A més, ha ressaltat que "no només s'han de fomentar eixos bons nivells en el sector, sinó també tindre una situació competitiva en el sector financer que ens quede després d'esta operació, si es que es produeix".
En eixe cas, ha assegurat que el govern disposa dels mecanismes necessaris a través de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència. "Veurem com impacta en els mercats, ja que són dos de les empreses més importants, i a nivell de competència", ha afirmat el ministre.
CCOO exigeix garanties per a les plantilles en les dos entitats
Les seccions sindicals de CCOO de les dos entitats han reclamat que, en cas que es duga a terme esta operació, es faça “amb totes les garanties per a la plantilla”. El sindicat recorda que “han obtingut uns resultats de rècord i han remunerat de manera excel·lent als accionistes”, per la qual cosa consideren “imprescindible” que, si finalment es materialitza este acord, es protegisquen les condicions laborals i l'ús de les plantilles.
En concret, exigeixen “garanties d'ocupació; eixides voluntàries, si es plantegen excedents; preservació i millora de les condicions salarials i laborals; i un projecte d'empresa amb viabilitat futura”. A més, volen “donar una eixida justa a la negociació del conveni col·lectiu, d'acord amb els excel·lents resultats del sector”.
Amb este pas, el sindicat vol evitar que esta negociació "aguditze, encara més, els problemes derivats de la concentració, exclusió i falta de competència" que es podria produir. Demanen també "una fiscalitat ad hoc i condicions que garantisquen la presència física de xarxes", a més "que els serveis digitalitzats no excloguen a clients especialment vulnerables per edat, renda, nacionalitat o ubicació geogràfica.
Finalment, CCOO ha recordat que té "àmplia experiència en processos d'esta magnitud" i ha alertat que treballarà en la defensa de totes les plantilles, per a garantir un futur laboral que aporte tranquil·litat.