El BCE dona el vistiplau a l'opa del BBVA a Banc Sabadell

Esta decisió era una de les fites que havia d'aconseguir el BBVA per a poder executar l'operació bancària

Declaracions del president del BBVA, Carlos Torres Vila / À Punt NTC

El Banc Central Europeu (BCE) ha notificat este dijous a BBVA la seua decisió de "no oposició" a la presa de control del Banc Sabadell, com a resultat de l'oferta pública d'adquisició (OPA) que ha plantejat el banc que dirigeix Carlos Torres Vila, segons ha informat la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

Esta decisió de Frankfurt era una de les fites que havia d'aconseguir el BBVA per a poder executar l'OPA. Precisament esta setmana també ha rebut el vistiplau dels reguladors britànics del seu control indirecte de TSB, que és filial del Sabadell.

La futura fusió del BBVA i el Banc Sabadell suposarà crear un gegant financer amb 986.924 milions d'euros en actius, amb dades del tancament del primer trimestre del 2024. El nou grup que podria sorgir de la unió del BBVA i el Sabadell seguiria sense arribar a la grandària del Banc Santander però, en el cas d'Espanya, es col·locaria en segona posició, just per darrere de CaixaBank. A més, són dos bancs que tenen una forta presència a la Comunitat Valenciana.

El BBVA, l'origen del qual es remunta al 1857, també és el resultat d'una llarga llista d'operacions de fusions i absorcions en tot el món. El 2020 les dos entitats ja exploraren unir forces, però finalment ho van acabar desestimant, perquè no van aconseguir un acord sobre l'equació de bescanvi de les accions.

El Sabadell considera perjudicial la transacció

El Sabadell ha emés un comunicat davant d'este anunci, en què assegura que "la transacció és perjudicial per a l'accés de les pimes al sector bancari i per als accionistes del Sabadell". El procés "encara és llarg i complex, i els accionistes de Sabadell no necessiten prendre cap decisió en este moment”, ha indicat l'entitat bancària.

El text sosté que l'avaluació del BCE és "prudencial i esperada". Per al banc, "no canvia la necessitat d'anàlisi de la transacció per part de la CNMV, la CNMC i, previsiblement, del govern, que ha deixat clar que tindria l'última paraula".

Segons el comunicat, a l'hora d'emetre la seua opinió, el BCE "considera criteris com la solvència del potencial comprador". La seua anàlisi no entra en aspectes clau, "com són els relacionats amb la competència en el sector bancari espanyol, el suport a les pimes o qüestions fonamentals sobre el valor de la proposta per als accionistes del Sabadell".

També et pot interessar

stats