Directes
Ara en la televisió
BON DIA COMUNITAT VALENCIANA

El BCE manté els tipus en el 4,5%

El Consell de Govern ha afirmat que els tipus "estan en nivells que, en cas de mantindre's durant un període prou llarg, contribuiran de manera substancial" a retornar la inflació a l'objectiu del 2%

Christine Lagarde, presidenta del BCE

El Consell de Govern del Banc Central Europeu (BCE) ha decidit aquest dijous no apujar els tipus d'interés, de manera que la taxa de referència per a les operacions de refinançament seguirà en el 4,50%, mentre que la taxa de depòsit es manté en el 4% i la de facilitat de préstec, en el 4,75%.

D'aquesta manera, l'institut emissor deixa els tipus intactes per segona reunió consecutiva des que xafara el fre en la cita d'octubre després de dur a terme deu pujades consecutives del preu dels diners, que el van situar en el nivell més alt en més de 20 anys.

"Les anteriors pujades dels tipus d'interés continuen transmetent-se amb força a l'economia. L'enduriment de les condicions de finançament frena la demanda, la qual cosa ajuda a reduir la inflació", ha assenyalat el BCE en un comunicat, en el qual ha constatat que el creixement econòmic "continuarà sent feble a curt termini".

El BCE ha afirmat que els tipus d'interés "estan en nivells que, en cas de mantindre's durant un període prou llarg, contribuiran de manera substancial" a retornar la inflació a l'objectiu del 2%.

El guardià de l'euro havia elevat els tipus en 450 punts bàsics durant el cicle de pujades, que va començar al juliol de l'any passat i que, ara, no s'ha représ en una decisió que els analistes ja donaven per descomptada.

De cara al futur, el BCE continuarà aplicant "un enfocament dependent de les dades" per a determinar el nivell de restricció i duració apropiats de la política monetària.

El context macro actual

La decisió del BCE arriba després que la taxa d'inflació interanual de la zona euro fora al novembre del 2,4%, mig punt percentual per davall de la pujada de preus registrada el mes anterior i la lectura més baixa des de juliol del 2021. En excloure del càlcul l'impacte de l'energia, els aliments, l'alcohol i el tabac, la taxa subjacent es va moderar sis dècimes, fins al 3,6%.

A més, Eurostat va confirmar la setmana passada que el PIB de l'eurozona va registrar una contracció del 0,1% en el tercer trimestre respecte dels tres mesos anteriors, quan es va expandir un 0,1%.

Així, el comportament de l'economia de l'eurozona entre el juliol i el setembre va ser sensiblement pitjor que l'observat als Estats Units, on el PIB va augmentar un 1,3% trimestral, mentre que també va estar per davall de l'acompliment del Regne Unit, que es va estancar en el tercer trimestre.

També et pot interessar