El BCE manté els tipus d'interés en el 4,5%, però s'obri a reduir-los en el futur

La dinàmica de la inflació i la solidesa de la política monetària valoren fer-ho al mes de juny

Façana del Banc Central Europeu (BCE)
Façana del Banc Central Europeu (BCE) / Europa Press

El Banc Central Europeu (BCE) ha comunicat aquest dijous que manté per cinquena vegada consecutiva els tipus d'interés en el 4,5%, el seu nivell més alt des del 2001, encara que s'obri a reduir el nivell actual de restricció si la inflació continua amb la seua dinàmica descendent.

El Consell de Govern de l'organisme, que s'ha reunit aquest dijous a Frankfurt, també ha decidit deixar sense canvis la facilitat de crèdit —la que presta als bancs a un dia— en el 4,75% i la facilitat de depòsit —que remunera l'excés de reserves a un dia— en el 4%.

El BCE ha assegurat que, si la dinàmica de la inflació i la solidesa de la política monetària continuen en aquesta senda en la seua pròxima avaluació de juny, podria reduir els tipus d'interés.

"Si l'avaluació actualitzada del Consell de Govern de les perspectives d'inflació, la dinàmica de la inflació subjacent i la intensitat de la transmissió de la política monetària reforçara en grau més alt la seua confiança que la inflació està convergint cap a l'objectiu de forma sostinguda, seria apropiat reduir l'actual nivell de restricció de la política monetària", va indicar.

En qualsevol cas, l'organisme ha reiterat que continuarà depenent de les dades i decidirà reunió a reunió el nivell i la duració adequats de la restricció, al mateix temps que ha afirmat que no es compromet "per endavant amb una senda de tipus concreta".

L'organisme va prendre aquesta decisió en un context en el qual la inflació continua baixant, al mateix temps que l'economia va evitar la recessió tècnica al final del 2023.

En el cas de la inflació, es va reduir en dues dècimes al març, fins al 2,4%, al mateix temps que la subjacent —que exclou l'efecte dels preus de l'energia i els aliments per ser més volàtils— va descendir tres dècimes, fins al 2,9%.

No obstant això, el BCE considera que les pressions inflacionistes internes "són intenses i mantenen la inflació dels preus dels serveis en nivells elevats".

Al mateix temps, el PIB de la zona de l'euro es va estancar en el quart trimestre del 2023, amb una taxa de creixement del 0%, després del descens del 0,1% observat entre juliol i setembre d'aquell mateix any.

El BCE ha mantingut sense canvis els tipus d'interés en el 4,5% per cinquena reunió consecutiva, després que entre juliol del 2022 i setembre del 2023 els pujara en deu ocasions en un rang d'entre 0,25 i 0,75 punts, fins al seu nivell més alt des del 2001.

També et pot interessar

stats