El BCE posa el fre i manté els tipus al 4,5%, després de deu pujades consecutives

L'entitat monetària adverteix que els mantindrà "en nivells prou restrictius durant el temps que siga necessari", perquè la pressió inflacionista perviu

El BCE amplia en 600.000 la compra de deute pel coronavirus
Detall de la façana del BCE, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

El Banc Central Europeu ha decidit mantindre els tipus d'interés en el 4,5%, fet que trenca la tendència a l'alça dels últims mesos. El Consell de Govern del BCE considera que no hi ha lloc per a una nova pujada, després de comprovar que la inflació ha baixat el setembre en la zona euro, però també s'ha contret l'economia. L'entitat ha informat que també mantindrà la facilitat de crèdit (els préstecs diaris als bancs) en el 4,75% i la facilitat de depòsit (la que remunera l'excés de reserves a un dia) en el 4%.

L'institut emissor ha posat el fre després de deu pujades consecutives del preu dels diners, que l'han situat en el nivell més alt en més de vint anys.

El BCE ha explicat que "la inflació va descendir acusadament al setembre, també a causa de forts efectes de base" mentre "la majoria dels indicadors de la inflació subjacent també han continuat disminuint". 

Tanmateix, considera que les anteriors pujades dels tipus d'interés s'estan transmetent amb força a les condicions de finançament, la qual cosa està frenant la demanda, fet que contribueix a abaixar la inflació. Per això, el Consell de Govern entén que "els tipus d'interés oficials del BCE estan en nivells que, mantinguts durant un període prou llarg, contribuiran de manera substancial a aquest objectiu" del 2% a mitjà termini.

Malgrat el descens, estima que la inflació continuarà sent "massa alta durant massa temps" i adverteix que les pressions inflacionistes internes continuen sent intenses". Per això, l'entitat monetària ha anticipat que mantindrà el tipus d'interés oficial "en nivells prou restrictius durant el temps que siga necessari".

La decisió del BCE arriba amb una taxa d'inflació interanual del 4,3% en la zona euro al setembre, nou dècimes per davall de la pujada de preus registrada en el mes anterior i el seu nivell més baix en quasi dos anys. En excloure del càlcul l'impacte de l'energia i dels aliments, l'alcohol i el tabac, la taxa subjacent es va relaxar al 4,5%, huit dècimes menys que l'anterior.

Lagarde adverteix que les tensions a Orient Mitjà poden apujar els preus de l'energia

La presidenta del BCE, Christine Lagarde, ha advertit que l'augment de les tensions geopolítiques, en referència a l'Orient Mitjà, poden incrementar els preus de l'energia a curt termini, i crear pressions inflacionistes, i això crearia incertesa en les perspectives a mitjà termini.

Lagarde ha dit en una roda de premsa en el Banc de Grècia que l'atac terrorista a Israel suposa "una font de risc geopolític" i que podria reduir la confiança i la despesa de les empreses i dels consumidors i reduir més el creixement.

També et pot interessar

stats