El Bo Viatge ha de declarar-se a Hisenda
Moltes persones beneficiàries s'han endut la sorpresa que s'ha d'incloure a l'hora de presentar l'IRPF per ser una subvenció pública
Milers de valencians i valencianes es van beneficiar l'any passat del Bo Viatge implementat per la Generalitat i ara s'han endut la desagradable sorpresa en assabentar-se que tributa a Hisenda. És a dir, cal declarar l'import de l'ajuda rebuda en l'impost sobre la renda de les persones físiques, el famós IRPF. És el mateix que ocorre amb qualsevol altra subvenció de caràcter públic, com per exemple les ajudes al lloguer o els bons socials.
El Consell va posar en marxa el Bo Viatge a finals de 2020 per a promoure la recuperació del turisme, un dels sectors més afectats per la pandèmia, i reactivar la demanda de viatges. La iniciativa va ser tot un èxit entre la ciutadania i proporcionava descomptes per a cobrir fins al 70% de la despesa en destinacions valencianes, un màxim de 600 euros.
Però també venia amb una lletra menuda que, per a moltes persones, havia passat desapercebuda. Fins que ha arribat l'hora de saldar comptes amb Hisenda en la cita anual de la declaració de la renda. Ara que saben que l'ajuda no ix debades i s'hi ha d'incloure, per a molts ha perdut part de l'atractiu. Bé perquè reduirà la quantia que els torna l'Administració o, en el pitjor dels casos, incrementarà la que han de pagar.
Veus expertes alerten que el fet d'haver percebut aquest guany patrimonial obliga a presentar la declaració de l'IRPF a alguns contribuents que en circumstàncies normals hi estarien eximits per no arribar a la quantia mínima d'ingressos. "Hi ha casos en què la persona no té obligació de fer la renda, que ix a pagar, i es veuen en la situació d'haver de presentar-la només per haver cobrat aquest xicotet import", explica en declaracions a À Punt NTC María Eugenia Casanova, vicepresidenta primera Col·legi de Graduats Socials de Castelló.
Percebre el Bo Viatge també pot provocar balls en els ingressos de cada usuari de manera que pugen a un graó superior de tributació, sobretot en els casos que es menegen en els límits, alerta Luis Martí, vicepresident de l'Associació Provincial d'Empresaris d'Hoteleria i Turisme de Castelló (Ashotur).
Una clàusula avisava en la concessió que el bo tributava a Hisenda, però el sector turístic considera que s'havia d'haver informat millor a les persones beneficiàries. Des d'Ashotur lamenten el "desconeixement" que s'ha generat entorn de la qüestió i, com que la ferramenta va posar-se en marxa en un estat excepcional, en plena desescalada pandèmica, demana a l'Agència Tributària una certa laxitud en l'exigència d'aquest requisit enguany.
"És un poc estrany cobrar un impost sobre una cosa que t'ajuda" opina Christophe Delaitre, president de l'Associació de Càmpings de Castelló, qui tem que açò puga ser un "fre" perquè la gent utilitze la bonificació. Amb tot, el balanç i perspectives del Bo Viatge no poden ser millors: per a 2022 la iniciativa compta amb un pressupost de quinze milions d'euros que beneficiaran 100.000 turistes valencians.