La bombona de butà marca un nou màxim històric: 19,55 euros, un 4,9% més
Aquest repunt suposa un 40% més que fa un any
La bombona de butà torna a marcar un rècord. A partir d'aquest dimarts, la bombona de 12 quilos costarà 19 euros amb 55 cèntims, segons una resolució publicada dilluns al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE). És un 5% més del que costava dilluns, i un 40% més que fa un any. Les raons de l'augment són l'increment de les cotitzacions de la matèria primera i del transport, a més de la depreciació de l'euro enfront del dòlar.
L'increment en el preu màxim s'ha vist atenuat pel límit de variació superior del 5% en el preu sense impostos que dicta l'Orde IET/389/2015, de 5 de març. Si no existira aquest límit el preu sense impostos de la bombona s'hauria incrementat un 8,19%. El preu màxim de venda dels gasos liquats del petroli envasats (GLP) en envasos d'entre huit i vint quilograms no es troba liberalitzat. El seu valor es revisa bimestralment el tercer dimarts del mes, per Resolució de la Direcció General de Política Energètica i Mines.
Aquesta revisió bimensual del preu es calcula en funció del cost de la matèria primera (propà i butà) en els mercats internacionals, així com del cost dels nolis (transport) i l'evolució del tipus de canvi euro-dòlar. D'altra banda, aquesta revisió del preu, a l'alça o a la baixa, està limitada al 5%, acumulant-se l'excés o defecte de preu per a la seua aplicació en posteriors revisions.
El gas liquat de petroli (GLP) envasat és una mescla d'hidrocarburs, principalment composta de butà, que serveix com a alternativa al gas natural per al seu consum energètic en envasos a pressió, especialment en poblacions o nuclis urbans sense connexió a la xarxa de gas natural.
Consum en retrocés
Actualment, es consumeixen 68 milions d'envasos de GLP de diferents capacitats, dels quals 53 milions es troben subjectes al preu màxim regulat, però l'ús d'aquest combustible està en retrocés, de manera que entre 2009 i 2018 va caure un 20%.