El Botànic es compromet a presentar la taxa turística abans de març després de consensuar-la amb el sector
L'impost valencià d'estades turístiques serà voluntari i municipal perquè els ajuntaments que l'implanten puguen obtindre rendiment econòmic del turisme
Els socis del govern valencià han aconseguit finalment un acord aquest dimarts sobre la implantació de la taxa turística en la Comunitat Valenciana, de caràcter voluntària i municipal, després de les reticències del PSPV durant els últims mesos a la proposta conjunta de Compromís i Unides Podem (UP). Es comprometen així a presentar-la abans de març després de consensuar-la amb el sector, amb els ajuntaments i amb els veïns.
A un dia de l'aprovació dels pressupostos de la Generalitat i de la llei d'acompanyament en la qual s'inclourà aquest impost, el Botànic garanteix que entre gener i febrer durà a terme un procés de diàleg amb el sector turístic (empresariat i treballadors) i amb els ajuntaments, associacions de veïns, experts i representants d'administracions de l'entorn que tenen taxa turística.
A partir d'ací, el seu objectiu és presentar abans que acabe març una proposició de llei creadora de l'"impost valencià d'estades turístiques", un impost voluntari i municipal perquè els ajuntaments que decidisquen implantar-lo puguen obtindre rendiment econòmic del turisme.
El punt de partida serà l'esmena de Compromís i Unides Podem
Aquesta iniciativa assumirà com a punt de partida l'esmena conjunta de la taxa turística presentada per Compromís i UP, incorporant les millores del procés de diàleg. Per tant, per a facilitar l'acord i la participació ciutadana, aquesta proposta no es votarà en el ple d'aquest dimecres.
En l'acord, Manolo Mata (PSPV), Fran Ferri (Compromís) i Pilar Lima (UP) recorden que els tres partits comparteixen la importància del turisme en l'economia valenciana i la necessitat de treballar per un model generador de qualitat de vida per a la ciutadania.
També assenyalen que alguns ajuntaments han reclamat la posada en marxa de la taxa sense afectar la demanda, amb l'objectiu de "tindre cura del seu atractiu turístic", finançar els seus serveis o invertir en polítiques que compensen els efectes negatius del turisme, com l'augment de preu de l'habitatge. Tot això en la línia de les polítiques impulsades per les principals ciutats europees.
"Defensem, en tot cas, la manera de fer política que ha abanderat el Botànic en la qual el diàleg amb els sectors implicats té una importància cabdal", manifesten els tres síndics.