Brussel·les aprova ampliar deu anys més l'ús del glifosat, envoltat de polèmica

L’herbicida, considerat per l'OMS probablement cancerigen, s'usa habitualment per a eliminar la brossa als camps 

Un agricultor fumigant el camp

Brussel·les aprova ampliar deu anys més l'ús del glifosat, una substància activa en bona part dels herbicides, que enfronta ecologistes i llauradors. Aquest polèmic herbicida, considerat per l'Organització Mundial de la Salut probablement cancerigen, s'utilitza habitualment per a eliminar la brossa als camps i també als espais públics. 

Aquesta substància activa, patentada per Monsanto, i ara propietat de Bayer, és l'herbicida més usat al món, i acumula indemnitzacions milionàries pels efectes perjudicials que té. Les principals associacions de llauradors el defenen. “Nosaltres no l'usem perquè sí, som els primers, que quan no fa falta no l'usem, però és el més eficaç que tenim en el mercat des de fa quaranta anys. No estem ni a favor ni en contra, simplement ens aferrem a allò que diuen les investigacions”, assegura el responsable de cítrics de la Unió de Llauradors, José Francisco Nebot. 

La nova autorització inclourà certes restriccions, com ara usar-lo per a la dessecació abans de la collita i s'establiran uns límits màxims d'impureses. Més control del risc d'aquest herbicida que compta amb molts detractors entre els ecologistes. “Segons l'OMS els efectes negatius del glifosat sobre la salut humana van des que és una substància probablement cancerígena, un disruptor endocrí, tòxic per a la reproducció o provoca malformacions”, afirma el portaveu de Gecen, Paco González. 

En tot cas, Brussel·les adverteix que si hi ha noves evidències científiques del risc per a la salut humana prendrà accions per a retirar el glifosat.

També et pot interessar

stats