Brussel·les planteja un límit al gas de 275 euros/MWh per a episodis excepcionals

Es tracta d’un mecanisme dissenyat perquè mai haja d'utilitzar-se i amb suficients salvaguardes perquè ho aproven els països reticents

El mecanisme actua sobre futurs a un mes del TTF / À Punt NTC

La Comissió Europea ha presentat aquest dimarts una proposta legal per a crear un límit d’emergència al preu del gas en el mercat de futurs TTF (el principal mercat de futurs de gas natural d'Europa que s'utilitza com a preu de referència) que els Vint-i-set debatran dijous en un consell extraordinari d’Energia a Brussel·les i que començaria a funcionar l’1 de gener del 2023.

El límit s’activarà si es compleixen dues condicions: que el preu dels futurs del gas en el TTF a un mes excedisquen els 275 euros per megavat/hora (MWh) durant dues setmanes i que aquest increment mostre una divergència de més de 58 euros respecte al preu de diferència del gas natural liquat (GNL) durant deu dies consecutius.

"No és una intervenció per a fixar els preus del mercat a un preu artificialment baix. És un mecanisme d’últim recurs per a previndre nivells de preus excessius sense alinear amb els preus globals", va declarar a la roda de premsa la comissària europea d’Energia, Kadri Simson.

El límit pren com a referència el mes d’agost, quan els països de la Unió compraven gas per a omplir els dipòsits abans de l’hivern. En aquell moment, el TTF va marcar un rècord de 349 euros/MWh. Ara ha caigut fins als 116 euros/MWh, encara lluny dels quinze euros de fa dos anys.

Més d’una quinzena de capitals, entre elles Espanya, França, Grècia, Polònia, Eslovènia o Bèlgica, reclamen des de fa mesos aquesta línia d’acció per a mitigar els preus, camí que rebutgen Alemanya i Països Baixos especialment, i davant la qual Brussel·les es mostra molt reticent.

El mecanisme actua sobre futurs a un mes del TTF, referència per als preus del gas que s’importa per canonada al centre-nord d’Europa, però que afecta el conjunt de les compres a la Unió Europea.

Una vegada en funcionament, el límit es desactivaria si es deixaren de complir les citades condicions previstes i inclou, a més, una "robusta clàusula de suspensió" que permet a la Comissió neutralitzar-ho "en minuts" si alguna cosa funciona malament.

Es tracta d’un mecanisme dissenyat perquè mai haja d'utilitzar-se i amb suficients salvaguardes perquè ho aproven els països reticents a intervindre en el mercat per por que els productors deixen de vendre gas a la Unió, afegeixen les fonts europees i diplomàtiques.

Ni tan sols s’hauria activat durant el pic d'agost, ja que no es va superar el llindar dels 275 euros durant dues setmanes consecutives.

La ministra Ribera ha comentat la mesura aquest dimecres i la qualificada de 'poc seriosa' i de 'presa de pel'. Ha afegit que hi ha estats membres que exigiran una proposta seriosa si la Comissió vol el seu suport per a altres temes que pogueren ser importants.

Aquest mecanisme és independent del límit de l'excepció ibèrica, que ara ens ajuda a abaixar la factura de la llum, però és una mesura temporal que caduca d'ací a sis mesos. Espanya ha de canviar el sistema de fixació de preus.

També et pot interessar

stats