Directes
Ara en la televisió
A LA SACA
Ara en la ràdio
TERRITORI SONOR (reemissió)

Brussel·les proposa mantindre fins al 31 de març ajudes públiques per alts preus d'energia

La proposta ampliaria tres mesos les mesures aprovades pels socis comunitaris fa un any per a reduir l'impacte de la guerra d'Ucraïna en els comptes de les empreses

Banderes de la UE a l'entrada de la Comissió / Vincent Isore (Europa Press)
nt
06 de novembre 2023 - 20:03

La Comissió Europea (CE) ha proposat aquest dilluns als estats membres de la Unió Europea (UE) mantindre fins al 31 de març del 2024 el règim que permet als països compensar les empreses amb ajudes públiques per l'augment del preu de l'energia, derivat de la guerra d'Ucraïna.

Al març de l'any passat, després de la invasió russa d'Ucraïna, la CE va flexibilitzar les normes comunitàries sobre ajudes d'estat perquè els països pogueren fer costat a les seues empreses davant de les conseqüències del conflicte bèl·lic. Aquesta flexibilització, que Brussel·les va proposar aquest dilluns prolongar tres mesos, fins al 31 de març del 2024, preveu compensacions pels elevats preus de l'energia i quantitats limitades d'ajuda per a diferents sectors.

Així, la pròrroga plantejada es refereix a les ajudes públiques, en qualsevol forma, per a empreses afectades per la crisi d'Ucraïna o per les sancions i contrasancions posteriors, que poden arribar a 250.000 i 300.000 euros per als sectors agrícola, de la pesca i l'aqüicultura respectivament i fins als dos milions d'euros per a tots els altres sectors. També afecta les ajudes per a compensar parcialment pels alts preus de l'energia a les empreses, en particular, a les que fan un ús intensiu.

Segons ha explicat Brussel·les en un comunicat, aquesta ampliació permetrà als estats membres, quan siga necessari, estendre els seus plans d'ajudes i garantir que les empreses, encara afectades per la crisi d'Ucraïna, no es queden "sense el suport necessari" en el pròxim període hivernal, on es necessitarà calefacció.

En el cas de les ajudes per a compensar els augments del preu de l'energia, els països podran continuar donant suport "cobrint parts dels costos energètics addicionals en la mesura en què els preus de l'energia superen significativament els nivells anteriors a la crisi", d'acord amb la CE.

Mesures que acaben el 31 de desembre

Així, les altres seccions del marc temporal relacionades amb els efectes de la guerra a Ucraïna, com el suport a la liquiditat en forma de garanties estatals i préstecs subvencionats o les mesures orientades a donar suport a la reducció de la demanda d'electricitat no es prolongaran més enllà del pròxim 31 de desembre, data ja prevista.

Al març de l'any passat, després de la invasió russa d'Ucraïna, la CE va flexibilitzar les normes comunitàries sobre ajudes d'estat perquè els països pogueren fer costat a les seues empreses davant de les conseqüències del conflicte bèl·lic.

Els estats membres de la UE ara tenen la possibilitat de fer comentaris a la proposta de la CE.

Guerra a Ucraïna

També et pot interessar