Brussel·les renovarà durant deu anys l'autorització per a usar glifosat per la falta d'acord

L'herbicida és un dels més utilitzats en l'agricultura, però l’OMS el considera “probablement” cancerigen

El glifosat és un dels herbicides més utilitzats en l'agricultura
El glifosat és un dels herbicides més utilitzats en l'agricultura

La Comissió Europea ha indicat aquest dijous que renovarà per un període de deu anys l'autorització per a l'ús de l'herbicida glifosat, que venç el 15 de desembre, després que els estats membres del club comunitari no hagen sigut capaços d'aconseguir un acord a favor o en contra.

El 13 d'octubre, els estats membres, reunits en el Comité Permanent de Vegetals, Animals, Aliments i Pinsos, van votar la proposta de la Comissió de renovar, per deu anys, l'ús del glifosat, però no es va obtenir la majoria necessària per a aprovar o rebutjar la iniciativa.

Per això, aquest dijous la proposta s'ha tornat a votar en un comité d'apel·lació, on els països de la Unió Europea, una vegada més, "no han assolit la majoria requerida per a renovar o rebutjar l'aprovació del glifosat", segons ha indicar la CE en un comunicat.

En eixe context, correspon a la Comissió Europea prendre la decisió final, i ja ha avançat que renovarà l'autorització per a usar el glifosat durant deu anys més.

"D'acord amb la legislació de la UE i a falta d'assolir la majoria requerida a favor o en contra, la Comissió ara està obligada a adoptar una decisió abans del 15 de desembre del 2023, quan expira l'actual període d'aprovació del glifosat", ha detallat l'executiu comunitari.

"La Comissió, basant-se en avaluacions exhaustives de seguretat realitzades per l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària i l'Agència Europea de Productes Químics, juntament amb els estats membres de la UE, procedirà ara a renovar l'aprovació del glifosat per un període de deu anys, subjecte a noves condicions i restriccions", ha agregat Brussel·les.

Eixes restriccions inclouen la prohibició de l'ús del glifosat com a dessecant abans de la collita i la necessitat de certes mesures per a protegir els organismes que no són l'objectiu a l'hora d'utilitzar el producte químic.

Encara que la Comissió ha avançat que renovarà l'autorització del glifosat durant la pròxima dècada a la Unió Europea, ha recordat que els estats membres són responsables de les autoritzacions nacionals dels productes fitosanitaris que contenen el producte.

Per tant, cada país de la UE continuarà tenint l'opció de restringir-ne l'ús a escala nacional i regional si ho considera necessari "en funció del resultat de les avaluacions de riscos, tenint en compte la necessitat de protegir la biodiversitat", ha recordat la CE.

Els productes que porten glifosat s'utilitzen principalment en l'agricultura i l'horticultura contra la brossa, que perjudica els cultius.

Si bé l'Organització Mundial de la Salut va alertar en 2015 sobre els riscos cancerígens del glifosat, l'Agència Europea de Seguretat Alimentària i l'Agència Europea de Productes Químics van assegurar després que tenien evidències científiques per a classificar l'herbicida com a no cancerigen.

Després de dos anys de polèmiques, l'herbicida glifosat de Monsanto va rebre en 2017 el vistiplau per a continuar usant-lo a la UE; encara que per un període més curt, de cinc anys, en lloc de l'habitual període de quinze. I l'any passat, aquesta llicència va ser renovada una vegada més fins al 15 de desembre a l'espera d'un informe de l'EFSA.

L'agència europea va concloure al juliol que el nivell de risc no en justifica la prohibició, sempre que l'ús del pesticida s'acompanye amb mesures n'atenuen les conseqüències en la salut de les persones, els animals i el medi ambient. Així i tot, l'informe va admetre que algunes qüestions no van poder ser avaluades.

Amb eixe informe en mà, l'executiu comunitari va proposar al setembre renovar la llicència del glifosat a la UE durant una altra dècada, però amb "condicions estrictes".

També et pot interessar

stats