Brussel·les retalla fins al 4,6% la seua previsió de creixement d'Espanya en 2021, amb una inflació del 2,8%
Europa preveu que Espanya serà l'última de les quatre grans economies de l'euro a recuperar el nivell de PIB anterior a la crisi
La Comissió Europea calcula que l'economia espanyola creixerà un 4,6% el 2021, la qual cosa suposa una retallada d'1,6 punts percentuals en comparació amb l'estimació que va fer el juliol. L'augment del nivell de preus al tancament d'enguany se situarà en un 2,8%.
La nova actualització de les previsions econòmiques de l'executiu comunitari apunten també a una expansió del PIB d'Espanya del 5,5% el 2022, per a després reduir el creixement fins al 4,4% un any després.
Aquestes dades contrasten amb l'optimisme del govern de Pedro Sánchez, que en el seu últim quadre macroeconòmic contempla una pujada del PIB del 6,5% enguany i una expansió que arriba al 7% un any després.
Amb els càlculs de Brussel·les, Espanya serà l'última de les quatre grans economies de l'euro a recuperar el nivell de PIB anterior a la crisi. No ho farà fins al primer trimestre de 2023, mentre que Alemanya, França i Itàlia hi arribaran abans que acabe 2022.
Repunt del gas i l'electricitat
Aquestes previsions s'emmarquen en un escenari de creixement dels preus, que se situarà en un 2,8% enguany pel repunt del gas i l'electricitat. Els preus de l'energia, argumenta Brussel·les, continuaran en "nivells rècord" fins al segon trimestre de 2022 i a més suma la pressió a l'alça que exercirà l'actualització de les pensions amb l'IPC.
No obstant això, els serveis econòmics de l'executiu comunitari consideren que la lentitud en la recuperació de l'ocupació "hauria d'ajudar a contindre els salaris i limitar" una espiral de preus a l'alça. Per això, preveu una senda descendent de la inflació a partir d'enguany, fins al 2,1% en 2022 i el 0,7% 2023.
Riscos a la baixa
La Comissió Europea destaca que el sector serveis està "finalment" donant suport a la recuperació espanyola i subratlla que el consum privat continuarà sent "fort" gràcies l'"impuls" de l'estalvi acumulat durant la pandèmia i a la creació d'ocupació.
No obstant això, encara que la incertesa "s'ha reduït significativament gràcies al control de la situació sanitària a nivell nacional", Europa adverteix de l'existència de "diversos riscos" de cara al futur.
Entre ells cita la "persistència o ressorgiment" de la malaltia en altres països, que pot afectar el creixement econòmic a través de menys turisme cap a Espanya. Però també destaca que els "colls de botella" pel costat de l'oferta, així com els preus de l'energia i el transport, poden "retardar" la recuperació en el curt termini.