Directes
Ara en la televisió
ANIMALADES, UN MÓN BESTIAL

CaixaBank creu que els tipus continuaran pujant, però de forma més moderada

Goirigolzarri considera que el focus fonamental dels bancs centrals ha de ser reduir la inflació, però sense deixar de mirar l'estabilitat financera

El president de CaixaBank, José Ignacio Goirigolzarri, en una imatge d'arxiu / Alberto Ortega (Europa Press)

El president de CaixaBank, José Ignacio Goirigolzarri, ha sostingut que el principal focus del Banc Central Europeu ha de continuar sent contindre la inflació, sense perdre de vista l'estabilitat financera. Per la qual cosa considera que els tipus d'interés continuaran pujant, però probablement no a la velocitat ni a la quantitat que hagueren comportat en una situació en la qual no s'hagueren produït els col·lapses de bancs regionals als Estats Units i la resolució de Credit Suisse a Europa.

Durant la seua intervenció en la tercera edició del fòrum Wake Up! Spain organitzat per El Español i el seu portal econòmic Invertia, ha afirmat que la inflació "no està controlada", que ha de ser el primer objectiu dels bancs centrals.

No obstant això, ha indicat que aquestes institucions "no ho tenen fàcil", ja que els governs estan aplicant polítiques fiscals expansives que estarien dificultant l'aplicació de polítiques monetàries que reduïsquen l'elevada inflació.

"A més, si parlem d'Europa, lluitar contra una inflació que té un fort component de cost és complex i, per descomptat, el que estem vivint en aquests moments li afig emocions addicionals", ha agregat.

D'aquesta manera, considera que el focus fonamental dels bancs centrals ha de ser reduir la inflació, però sense deixar de mirar l'estabilitat financera.

Sobre les tensions que el sector financer ha experimentat en les últimes dues setmanes, Goirigolzarri assenyala que cal visualitzar aquesta situació "amb perspectiva àmplia", ja que s'ha passat d'una situació de tipus negatius a una pujada de tipus que, si bé històricament no estan alts, en termes de velocitat ha sigut la més alta des dels anys huitanta.

"Els inversors han de mostrar un reposicionament i, com a conseqüència, es genera una forta volatilitat", com ja s'ha produït en el sector de les criptomonedes, o en el del deute del Regne Unit que es va produir al setembre de 2022.

No obstant això, ha assenyalat que el model de negoci de Silicon Valley Bank (SVB), un dels bancs que ha col·lapsat als Estats Units, és "radicalment diferent" a l'europeu i a l'espanyol, ja que l'estatunidenc tenia un negoci de depòsits focalitzat en empreses i en un sector en concret, enfront de l'espanyol, amb depòsits de tota mena de segments, i una regulació més laxa que l'europea en tractar-se d'un banc mitjà.

En el cas de Credit Suisse, Goirigolzarri ha assenyalat que la decisió de les autoritats suïsses de canviar l'ordre de prelació en l'impacte de les pèrdues "ha sorprés" el mercat, encara que ha afirmat que les autoritats europees van estar "molt bé" en rebutjar que aquest canvi pogueren produir-se en l'eurozona.

"Personalment crec que assistirem a un moment de volatilitat, però són perfectament compatibles amb el missatge que la banca espanyola té una enorme fortalesa que ha de permetre gestionar aquests episodis amb serenitat", ha afirmat.

També et pot interessar