Directes
Ara en la televisió
LA CUINA DE MORERA

Caixabank quadruplica els guanys del 2020 en l’any de la fusió

L’entitat va tindre 5.226 milions d'euros de beneficis, l’any en què va acomiadar quasi 4.000 treballadors i va tancar un quart de les oficines de la Comunitat Valenciana

Una de les seus principals de Caixabank, a Barcelona / Caixabank

CaixaBank, l’entitat bancària fruit de la fusió de La Caixa i Bankia, va obtindre l’any passat 5.226 milions d'euros de beneficis, el que suposa quadruplicar els beneficis de l’exercici previ, quan va guanyar 1.381 milions. Donat l’increment de guanys, Caixabank es planteja elevar fins al 60% el percentatge de guanys destinat a dividend entre els accionistes.

Sense aquests beneficis extraordinaris, els guanys del banc se situarien en 2.359 milions, un 70,8% més que en 2020, quan els resultats es van veure afectats per les elevades provisions realitzades per a fer front a la crisi de la covid, segons la informació que ha remés Caixabank a la Comissió Nacional del Mercat de Valors.

En concret, els comptes de 2021, l'any en què s'ha executat la integració de Bankia, incorporen una aportació comptable de 4.300 milions del fons negatiu de comerç i un cost de 1.433 milions del procés de reestructuració d'ocupació i altres conceptes associats a la fusió. Els ingressos per dividends de l’exercici 2021 totalitzen 192 milions, 45 més que el 2020.

Aquests guanys contrasten amb l’agressiva política de personal que ha implantat Caixabank, que ha acomiadat quasi 4.000 treballadors, els últims 2.700, els acollits a l’expedient de regulació d’ocupació (ERO), es van incorporar a l’atur aquest mateix mes. Abans, al novembre, l’entitat bancària va acomiadar 1.203 assalariats més.

Pel que fa a l’atenció al client, Caixabank també ha reduït notablement les oficines bancàries. En el cas de la Comunitat Valenciana, una de cada quatre.

En aquelles que manté obertes, ha restringit a sols unes hores l’atenció presencial en finestreta, el que acaba formant llargues cues i malestar entre la clientela, i per a les gestions més complexes, els gestors de l’entitat no atenen si no és amb cita prèvia.

El volum de negoci de CaixaBank se situa en el tancament del 2021 en 972.922 milions d'euros. Els recursos de clients ascendeixen a 619.971 milions, la qual cosa representa un creixement del 49,2%, i els actius sota gestió se situen en 158.020 milions, un 48,2% més.

Donat que l’entitat ha tingut quatre vegades més de guanys, el consell d'administració de CaixaBank va acordar aquest dijous proposar a la pròxima junta general d'accionistes la distribució d'un dividend en efectiu de 0,1463 euros bruts per acció, amb càrrec als beneficis recurrents de 2021, amb la intenció d’abonar-los durant el segon trimestre de 2022.

Més de mil milions per a dividends dels accionistes

Si finalment s’aprova pagar aquest dividend, l'import de la remuneració a l'accionista corresponent a l'exercici 2021 serà de 1.179 milions d'euros, equivalent al 50% sobre el resultat consolidat ajustat pels impactes extraordinaris de la fusió amb Bankia.

El consell, a més, ha aprovat la política de dividends per a l'exercici 2022, consistent en una distribució en efectiu del 50-60% del benefici net consolidat, pagable en un únic pagament durant 2023.

En un comunicat, el president de CaixaBank, José Ignacio Goirigolzarri, subratlla que el benefici i la sòlida posició de capital permetrà abonar als accionistes en els pròxims mesos més de 1.100 milions en dividends, el 50% del benefici aconseguit. "I la nostra idea, de cara al futur, és situar el nostre pay-out entre un 50% i un 60%", remarca Goirigolzarri.

També et pot interessar