El calcer espanyol va batre rècord d’exportacions el 2022
Les vendes a l’exterior superaren per primera vegada els 3.000 milions d’euros
El sector del calcer va tancar 2022 amb vendes per un valor de 6.000 milions d’euros, un 12% més respecte a l’any passat segons revela el nou informe del calçat a Espanya el 2023. Dels ingressos destaca especialment la xifra d’exportacions, que va sobrepassar per primera vegada els 3.000 milions d’euros, el que suposa un 20,3% de vendes a l’estranger. La indústria representa el 3% de tot el teixit industrial valencià, que aglutina el 52% de les empreses actives fabricants a Espanya, amb 2.170 establiments. Es tracta d'un sector especialment assentat a les comarques del sud, amb Elx (Baix Vinalopó) o Elda (Vinalopó Mitjà) com a centres neuràlgics de la producció valenciana.
La Federació d’Indústria del Calcer Espanyol (FICE) ha fet públics aquest dimarts les dades i ha defensat la potència del sector, que va assolir creixements rellevants en producció, ocupació, exportacions i, sobretot, consum. Les pujades van arribar al 6,6% en la producció, el 4,7% en el nombre de treballadors i al 12,1% en les vendes, mentre que les exportacions van batre un nou rècord arribant fins als 3.580 milions.
La presidenta d'aquesta patronal, l'alacantina Rosana Perán (vicepresidenta del grup Pikolinos), ha assenyalat que el sector del calcer “s'enfronta a grans reptes, però, al mateix temps, és reconegut a escala internacional per diversos valors. Les exportacions van créixer en pràcticament tots els mercats rellevants per al calçat espanyol, com França, Itàlia, Alemanya i Portugal, mentre que va fallar a la Xina, amb una caiguda de vendes del 38,4%.
El calcer valencià creix per damunt de la mitjana del conjunt d'Espanya
El febrer de 2023 ja es donaven a conéixer les dades del calçat produït a la Comunitat Valenciana, mostrant una clara expansió internacional: 1.367 milions d’euros el 2022, un 17,48% més. La indústria augurava per al 2023 una “temporada de rècord” per a les vendes internacionals d’un sector que ocupa directament 22.000 persones al nostre territori.
El 2022 va ser un any convuls pels treballadors, que convocaren diverses vagues per tal de millorar les seues condicions laborals i salaris, que finalment es va resoldre en la firma d’un conveni nacional que va començar a aplicar-se el juliol de 2023.
Tot i això, la indústria s'enfronta a la problemàtica del relleu generacional, amb una edat mitjana superior als 45 anys i la dificultat de trobar joves que vulguen incorporar-se a un sector clau a les comarques del sud.