Calviño avança una "forta desacceleració" dels preus dels aliments a l'abril

La vicepresidenta espanyola destaca que Espanya es troba en "una fase de fort creixement" econòmic i els indicadors ja recuperen els nivells prepandèmia

La vicepresidenta i ministra d'Economia, Nadia Calviño (arxiu)
La vicepresidenta i ministra d'Economia, Nadia Calviño (arxiu) / Ricardo Rubio (Europa Press)

La vicepresidenta primera del govern espanyol, Nadia Calviño, ha avançat que les dades d'abril sobre l'índex de preus al consum (IPC) conegudes fins ara apunten a "una forta desacceleració del preu dels aliments i de la inflació subjacent". La també ministra d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, que participa en l'obertura de la segona jornada del IV Fòrum Internacional d'Expansión, ha insistit que Espanya es troba en "una fase de fort creixement" econòmic i que el PIB i els altres indicadors "ja han recuperat el nivell prepandèmia"

En aquest sentit, Calviño ha recordat que les previsions de creixement per al 2023 són superiors a les dels països de l'entorn i que molts organismes —tant nacionals com internacionals— les estan revisant a l'alça. Per exemple, el Banc d'Espanya, que ahir mateix anticipava un creixement de vora el 2%.

Respecte a l'evolució dels preus, la vicepresidenta primera ha valorat que "Espanya es manté entre els països amb menor inflació de la Unió Europea" i ha afegit que l'avanç conegut a l'abril assenyala " una forta desacceleració" en els aliments i la inflació subjacent, cosa que és "una bona notícia". En aquesta davallada dels preus, segons Calviño, ha sigut clau l'abaratiment de l'energia i les mesures adoptades, així com "les baixades sense precedents d'impostos", que al mateix temps donen "avantatges competitius a les empreses espanyoles".

Durant la intervenció en el IV Fòrum Internacional Expansió, la ministra també s'ha referit als fons europeus i ha avançat que pròximament es llançaran "les primeres convocatòries del Perte xip". En concret, una per a les missions de recerca i desenvolupament en l'àmbit de la microelectrònica i els semiconductors, amb una dotació de 60 milions. Una segona convocatòria és per a les càtedres publicoprivades, amb 80 milions d'euros d'inversió, que tenen l'objectiu d'"impulsar i també atraure el millor talent en aquest àmbit tecnològic capdavanter tan clau per a l'autonomia estratègica d'Espanya i d'Europa".

També et pot interessar

stats