Directes
Ara en la televisió
ZOOM

Calviño: "La pujada de tipus del BCE és coherent"

La ministra d'Economia ho atribueix a la depreciació de l'euro que estem vivint aquests dies

La vicepresidenta primera i ministra d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, aquest dimarts al Palau de la Moncloa a Madrid / Juan Carlos Hidalgo (Efe)

La vicepresidenta d'Assumptes Econòmics espanyola, Nadia Calviño, ha considerat aquest divendres que la pujada de tipus d'interés, fins al 1,25%, adoptada ahir pel Banc Central Europeu és "coherent" amb la situació econòmica i ha destacat que Espanya preveu que la seua economia continue creixent.

"La decisió presa ahir pel BCE era l'esperada pels mercats, per tots nosaltres, i és coherent amb la situació de depreciació de l'euro que estem vivint aquests dies", ha dit Calviño a la premsa a la seua arribada al consell informal de ministres d'Economia i Finances de la UE que se celebra aquest divendres i dissabte a Praga.

Els titulars de l'eurozona escoltaran "amb molta atenció" les explicacions que els donarà durant la seua reunió amb la presidenta del BCE, Christine Lagarde, ha afegit Calviño, qui s'ha mostrat "segura" que la decisió es va prendre després d'una "anàlisi detallada" de la situació econòmica i la política monetària necessària per a contindre tant la inflació com la depreciació de la moneda única.

Preguntada per si la forta pujada dels tipus d'interés —de 0,75 punts bàsics— acosta la recessió a l'àrea de l'euro, la vicepresidenta ha subratllat que caldrà veure les previsions per als diferents països i l'eurozona en el seu conjunt, però en el cas d'Espanya "tots els organismes preveuen que continue tenint un creixement fort, per damunt de la mitjana de l'OCDE, de la UE i dels grans països de l'eurozona".

Quant a la possibilitat de crear un nou instrument europeu per a afrontar la crisi econòmica, emulant el que es va fer amb el fons de recuperació després de la pandèmia, Calviño ha destacat que precisament aquest pla de recuperació ja està donant un "gran impuls" permetent dur a terme "inversions importants i sense precedents".

"Ara mateix se centra en l'autonomia estratègica de la UE, que és la nostra major prioritat, en diverses àrees: energia, agroalimentació, capacitat industrial, seguretat digital, autonomia tecnològica... són totes àrees en les quals hauríem de centrar-nos i coordinar les nostres accions polítiques per a aconseguir aquests objectius", ha dit.

Els ministres debatran aquest divendres amb el Banc Central Europeu i els governadors dels bancs centrals sobre les conseqüències econòmiques de la guerra d'Ucraïna i com coordinar les seues polítiques fiscals per a lluitar contra una inflació rècord en la zona euro, en particular les mesures per a esmorteir la pujada dels preus energètics.

També et pot interessar