Directes
Ara en la televisió
ATRAPA'M SI POTS
Ara en la ràdio
EL MUSIQUER (reemissió)

La Cambra de Comerç alerta que el tancament de Cofrents posa en risc el model industrial valencià

Un informe destaca que tancar la central nuclear posaria en risc 184.000 llocs de treball i comprometria l'operativitat de les empreses més dependents d'electricitat

Presentació de l'informe de la nuclear de Cofrents / Cambra de Comerç de València

La Cambra de Comerç de València aposta per prorrogar l'activitat de la central nuclear de Cofrents. Un informe de l'entitat cameral indica que el tancament de la central repercutiria en 12.000 empreses valencianes. “Sense l'energia nuclear, el model industrial valencià corre un greu perill de col·lapse”, conclou l'informe. El govern espanyol té previst tancar definitivament la central nuclear de Cofrents el 30 de novembre del 2030. La Generalitat s'hi oposa i, de fet, ha posat en marxa una campanya per a evitar-ho.

La Cambra de Comerç de València aporta dades este dimecres a favor de prorrogar la vida útil de les instal·lacions.

Segons els seus càlculs, a banda dels 3.000 llocs de treball directes, tancar Cofrents posaria en risc la viabilitat de les empreses amb alta dependència de l'electricitat, més enllà de la Vall d'Aiora-Cofrents. Eixes empreses generen 184.000 llocs de treball, el 8,5% de l'ocupació total de la Comunitat Valenciana.

Sense l'energia nuclear, el model industrial valencià corre un greu perill de col·lapse

El president de la Cambra de Comerç de València, José Vicente Morata, considera que la Comunitat Valenciana aposta per una combinació d'energia renovable i nuclear.

Els sectors més afectats

En un context de transició energètica, l'organització empresarial subratlla que l'energia nuclear ha de contemplar-se com una font neta i sostenible que contribueix a estabilitzar els preus de l'electricitat i garanteix la competitivitat del teixit industrial valencià. Segons l'informe, sectors com la indústria química, ceràmica, metal·lúrgica, alimentària i del plàstic serien els més afectats, perquè assumirien els increments de costos energètics i perdrien competitivitat exterior.

Es compromet la inversió estrangera

La institució cameral alerta també que sense una font de generació estable com la nuclear, la inversió estrangera podria veure's compromesa per la volatilitat dels preus i la incertesa del subministrament. A més, el tancament suposaria renunciar a 450 milions d'euros d'inversió en la dècada vinent, així com a ingressos tributaris importants i al posicionament estratègic de la Comunitat Valenciana en matèria energètica.

Les propostes per a Cofrents

Cambra València proposa, entre altres mesures, mantindre oberta Cofrents, revisar-ne la fiscalitat per a equiparar-la a les centrals d'altres països europeus, i simplificar els tràmits burocràtics relacionats amb el Pacte Verd Europeu. A més, insta a augmentar la inversió en innovació i a accelerar el desplegament d'energies renovables, en coexistència amb l'energia nuclear.

Finalment, l'entitat recorda que garantir una energia estable i assumible és condició indispensable per a avançar en l'electrificació, sostindre el creixement econòmic i fer front a fenòmens extrems com sequeres i onades de calor.

la Vall de Cofrents-Aiora Empresa Indústria

També et pot interessar