El camp manté les mobilitzacions malgrat la promesa de Planas de defensar una PAC adaptada als interessos espanyols

Aguado, d’AVA-Asaja, reclama una política agrària d'ocord amb “a la realitat productiva valenciana” i que s’elimine la burocràcia

 

El ministre Planas amb els representants de les principals organitzacions agràries, aquest divendres a Madrid / J. P. Gandul (Efe)

L’endemà de la massiva protesta dels llauradors de tot Europa a Brussel·les, el ministre d’Agricultura intenta calmar els llauradors espanyols, que li reclamen solucions per a traure el camp de la situació “insostenible” que travessa. Sobre la taula de la reunió que ha mantingut el ministre Luis Planas amb les organitzacions agràries, la política agrària comuna (PAC), sobre la que el titular d’Agricultura s’ha compromés a defensar sols a les propostes que vagen “en línia” dels interessos dels llauradors espanyols. Tot i la promesa, les organitzacions agràries continuen organitzant mobilitzacions per a les pròximes setmanes.

Era el compromís que traslladava als representants d’Asaja, Coag i UPA l’endemà de la gran manifestació a Brussel·les de llauradors de bona part d’Europa i la mateixa setmana en què les protestes dels agricultors francesos han causat alguns estralls a les mercaderies espanyoles. Planas ha atribuït el descontentament del sector agrari espanyol a l’actitud de la Comissió Europea i la Unió Europea, "que no han sigut capaces de fer amb el món rural el que s'ha fet a Espanya des de 2018".

Cristóbal Aguado, president d’AVA-Asaja a la Comunitat Valenciana, reclamava l’adaptació de la PAC “a la realitat productiva valenciana” i, en aquest sentit, demanava eliminar la burocràcia. “Volem ser llauradors, no auxiliars administratius de la Unió Europea”, denunciava en declaracions a À Punt.

El camp europeu, tot i les especificitats i problemes de cada país, intenta fer front comú per a canviar el model de la política agrària comuna. El sector no es veu prou reconegut en les polítiques europees.

Els agricultors de tot Europa denuncien que la normativa fitosanitària actual deixa indefensos els productes europeus, que veuen com productes extracomunitaris, amb lleis més laxes, els perjudiquen. A més, denuncien que no hi ha recanvi generacional perquè els preus estan per terra, falta inversió i a la gent jove no li ix a compte dedicar-se al camp.

El calendari es pactarà dilluns

A pesar de les bones paraules del ministre, el camp valencià continuarà mobilitzant-se amb la resta de llauradors d’Espanya. De fet, dilluns hi ha una reunió de totes les entitats agràries, i també les cooperatives per a pactar un calendari conjunt de protestes.

D'aquesta manera, les organitzacions agràries han assenyalat en finalitzar la reunió amb el ministre que segueix "la unitat d'acció entre totes les organitzacions agràries", que es va anunciar el dimecres passat, un "acord comú" d'establir mobilitzacions per la crisi del camp en les "pròximes setmanes".

També et pot interessar

stats