El camp valencià protesta pel "perjuí" dels acords de la UE amb Mercosur
La Unió i AVA-Asaja critiquen que la delegació del govern espanyol no haja permés dur a terme una tractorada i la segona demana la dimissió de Pilar Bernabé
Organitzacions agràries valencianes han protestat aquest divendres davant de la Ciutat de les Arts i les Ciències de València, que acull una cimera informal de ministres de Comerç de la Unió Europea, contra els acords que es plantegen amb Mercosur, el bloc econòmic que aglutina diversos països d'Amèrica del Sud. Els convocants, entre els quals estan AVA-Asaja i la Unió de Llauradors, han alertat del "perjuí" que suposaran per a l'agricultura valenciana els convenis comercials que s'estan debatent hui mateix en la reunió dels Vint-i-set ministres europeus."Si es negocia l'acord amb Mercosur, ens trauran els ulls, sobretot, en cítrics", ha resumit el president d'AVA-Asaja, Cristóbal Aguado.
El ministre espanyol de Comerç en funcions, Héctor Gómez, ha assegurat abans d'entrar a la reunió que cap acord comercial "tindrà conseqüències negatives per a la producció" espanyola o valenciana. Però les seues paraules no han calmat les associacions agràries, que lamenten igualment que se'ls haja deixat fora de la programació en aquesta cimera de ministres europeus. Tant AVA-Asaja com la Unió troben essencial reclamar davant la UE la reciprocitat en les condicions agràries per a importacions agrícoles i les exportacions.
Ambdues entitats han criticat, a més, que el govern espanyol no els haja autoritzat una "tractorada" de protesta davant la cimera dels Vint-i-set, amb l'excusa que el permís es va demanar amb poca antelació. El secretari general de la Unió, Carles Peris, ha titllat d'"antidemocràtica" la decisió i Aguado ha demanat directament la dimissió de la delegada del govern a la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé.
El president d'Asaja ha criticat que en els acords amb la Unió Europea, la fruita i hortalissa valenciana "sempre ha sigut la moneda de canvi". I ha asseverat que els estudis d'impacte que presenta Comerç a la Unió Europea per a signar els acords amb Mercosur "són tots manipulats, són tots falsos i amb falta d'objectivitat". Ha criticat, a més, que "no tenen capacitat per a analitzar-los objectivament al cap de pocs anys per a modificar-los". "Per descomptat, som les víctimes", ha agregat.
Per la seua banda, Peris ha criticat que els tercers països "tenen un avantatge competitiu en el mercat preferent" dels agricultors valencians, que és el de la Unió Europea. "I al final, això és el que no es pot consentir, que es facen acords internacionals de comerç sense reciprocitat en l'ús de matèries actives o en les formes de producció i acords internacionals sense ordenació", ha indicat.
Les dues associacions representants del camp valencià han fet públic un manifest amb les seues reivindicacions, entre les quals es troba la reciprocitat o les "clàusules espill" entre produccions agrícoles, l'avaluació i revisió "continuada dels impactes sobre el sector agrari europeu de tots els acords comercials" i l'avaluació "rigorosa dels impactes sobre el sector agrari europeu dels nous tractats". També demanen fixar "des de la perspectiva científica" un "nombre màxim de deteccions de cada plaga o malaltia de quarantena a l'efecte de prohibir les exportacions d'un país tercer amb destinació Unió Europea" fins que siga capaç de garantir la seguretat fitosanitària.