Directes
Ara en la televisió
A LA SACA
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR (reemissió)

El camp valencià protesta de nou al port de Castelló

Les organitzacions agràries negocien hui un pla de xoc amb el Ministeri d'Agricultura, sense intenció de desconvocar el calendari de les mobilitzacions previstes

Barricada dels llauradors en els accessos al port de Castelló en la concentració de dimecres passat / À Punt NTC

Agricultors i ramaders viuen aquest dijous una nova jornada de protestes, la segona al port de Castelló, per a denunciar la “crítica” situació que viu el camp valencià en l’actualitat. Serà el dècim dia consecutiu en què els llauradors trauen les protestes als carrers. El port castellonenc ja va viure moments de tensió fa tot just una setmana. Aquella mobilització va requerir la intervenció de les forces i cossos de seguretat de l’Estat i va deixar imatges que van transcendir als mitjans de comunicació.

El 6 de febrer, agricultors i ramaders van començar una sèrie de mobilitzacions no autoritzades al llarg de les carreteres valencianes. Els dies següents, lluny d'encalmar-se, les protestes es van mantindre i durant els últims deu dies s'han repetit en diversos punts del territori. A més de la protesta organitzada per a aquest dijous per l'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-Asaja), Asaja Alacant, La Unió Llauradora i Ramadera, la Coordinadora Llauradora del País Valencià (CCPV-COAG) i la Unió de Xicotets Agricultors i Ramaders (UPA-PV), amb el suport de les Cooperatives Agroalimentàries de la Comunitat Valenciana, el dijous que ve s'ha previst una altra al port de València.

Entre els punts comuns, les diverses organitzacions agràries reclamen una política agrària comuna (PAC) ajustada a la realitat agrícola i ramadera espanyola sense tanta burocràcia, més flexibilitat en les exigències ambientals i amb mesures de suport per a compensar l’impacte del canvi climàtic. També parlen de "competència deslleial" amb països tercers i d’una planificació hidrològica per a fer front a la falta d’aigua en un escenari de sequera creixent en moltes comarques valencianes. Des del camp també es poden escoltar reclamacions clàssiques, com ajudes al relleu generacional i un sistema de preus en origen més just a través de la llei de cadena alimentària i uns altres mecanismes.

Reunió amb Planas per a negociar un pla de xoc

Paral·lelament, les associacions Asaja, COAG i UPA es reuneixen hui amb el ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas. Asseguren que es troben amb "força" per a negociar el seu pla de xoc i que no tenen intenció de frenar el seu calendari previst per a les pròximes setmanes.

A la Comunitat Valenciana, les organitzacions agràries s’han unit en un fòrum agrari amb l’objectiu de fer front comú per a alçar la veu de les seues reivindicacions. Dimarts passat ho van oficialitzar en una trobada amb el president de la Generalitat, Carlos Mazón, qui va enaltir el sector agrícola valencià perquè, va dir, els seus actors són "els que millor han fet els deures" en capítols concrets com l'aigua, usant-la amb responsabilitat i sostenibilitat, per la qual cosa tenen "l'autoritat moral i real de poder reivindicar" el que per a ells és just.

la Plana Alta Agricultura

També et pot interessar