La campanya de la garrofa comença amb un 50% menys de producció per la sequera

AVA-Asaja assegura que els pronòstics són "preocupants", ja que en alguns camps de secà el fruit ha disminuït fins a un 90%

El col·lectiu agrari ha demanat que l'administració revalore este fruit característic del clima mediterrani
El col·lectiu agrari ha demanat que l'administració revalore este fruit característic del clima mediterrani / Shutterstock

L'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-Asaja) assegura que els pronòstics de la campanya de la garrofa són "preocupants" a causa de la baixa producció causada per la sequera i per la caiguda del seu preu.

El col·lectiu estima que "a causa de la falta de precipitacions durant l'any hidrològic, el més sec des d'almenys 1950, la collita de garrofa es veurà reduïda en un 50% respecte al potencial productiu de la Comunitat Valenciana". A més, assegura que en "alguns camps de secà la baixada aplegarà fins al 90% de la producció". "Malgrat que l'oferta no cobrirà la demanda, les cotitzacions oferides a peu de camp se situen al voltant dels 0,40 i els 0,60 euros el quilo. Es tracta d'un valor similar al de l'any passat, molt ajustat per a compensar els costos de mitjans de producció".

Caiguda dels robatoris

El responsable sectorial de fruits secs d'AVA-Asaja, Armando Boullosa, lamenta que la "sequera ha afeblit els arbres i ha restat pes a les garrofes. Donat que hi ha menys quilos i hi ha més garrofes que han caigut a terra, els costos d'arreplegar-les pujaran molt".

Segons Boullosa, un altre senyal del pronòstic negatiu de la campanya és la caiguda dels robatoris. "Encara no hem escoltat informació de cap robatori. És probable que la brusca caiguda del preu de la garrofa haja desincentivat els lladres", ha afirmat.

L'organització agrària ha sol·licitat a l'administració mesures per a revalorar este producte "pels seus múltiples beneficis per a la salut i el seu paper mediambiental". "És un cultiu perfectament adaptat al nostre clima mediterrani, que ajuda a frenar l'erosió, la desertificació i els incendis forestals", i a més, "obri interessants aplicacions en la indústria alimentària, cosmètica i farmacèutica.

També et pot interessar

stats