El caqui de la Ribera aposta enguany per consolidar els mercats de França, el Brasil i el Canadà

Mazón insta el Ministeri de Transició Ecològica a autoritzar la cria i solta de parasitoides per a lluitar contra el cotonet del caqui

Mazón en la presentació de la campanya del Consell Regulador de la Denominació d'Origen Kaki de la Ribera del Xúquer
Mazón en la presentació de la campanya del Consell Regulador de la Denominació d'Origen Kaki de la Ribera del Xúquer / Europa Press

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha assistit este dilluns a la presentació de la campanya de promoció del Kaki Persimon, del Consell Regulador de la Denominació d'Origen Kaki de la Ribera del Xúquer, que ha tingut lloc a l'Alcúdia. Este cultiu dona treball a la Ribera del Xúquer a unes 7.000 famílies de setze cooperatives i concentra el 56% de la producció nacional, uns 110 milions de quilos en esta campanya. El caqui de la Ribera aposta enguany per consolidar els mercats de França, el Brasil i el Canadà. 

Cirilo Arnandis, president de la DOP Kaki Ribera del Xúquer, ha destacat que Espanya és el tercer productor mundial de caqui i el primer comercialitzador, cosa que associa a la creació i consolidació d'una marca, Persimon, que ara es renova per a continuar creixent. Arnandis ha indicat que, gràcies a la promoció, en la qual enguany s'invertiran uns dos milions d'euros, "el caqui ha deixat de ser un gran desconegut" i ha tingut un important impacte en les comarques de la Ribera.

Nova imatge i potent campanya de promoció

La DOP presenta una nova imatge per a la marca Kaki Persimon, que es difondrà entre els consumidors amb una campanya de promoció secundada amb fons europeus. Es desplegarà a Madrid, Barcelona i la Comunitat Valenciana, amb accions en marquesines, autobusos i estacions de Renfe.

Les accions de promoció arribaran també a televisió, amb diferents patrocinis, o a diverses plataformes digitals, incloent-hi Netflix. Altres accions previstes són la col·laboració amb influenciadors o la creació del Club Persimon.

Parasitoides per a lluitar contra el cotonet del caqui

Per la seua banda, el president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha explicat que el Consell ha sol·licitat al Ministeri d'Agricultura que mitjance davant del Ministeri de Transició Ecològica perquè "s'autoritze la cria i solta de parasitoides per a lluitar contra el cotonet del caqui com a organisme de control biològic".

El Consell ha defensat que l'anagyrus fusciventris no pot ser considerat una espècie exòtica després de més de tretze anys de presència a la Ribera, tal com arreplega un informe elaborat per l'Institut Valencià d'Investigacions Agràries. Mazón ha criticat que el Ministeri va decidir "contra tota lògica" considerar este organisme com una espècie exòtica i emetre un informe en contra de la cria i comercialització.

Així, ha reclamat "coherència i sensatesa" al govern central, ja que la plaga del cotonet pot provocar enguany pèrdues de 47 milions d'euros, segons estima la Unió Llauradora.

Mazón ha destacat el compromís del Consell per a lluitar contra esta plaga resolent ajudes per valor d'1,7 milions d'euros de les quals s'han beneficiat 526 agricultors i que "hem agilitzat tot el possible". Estos dos últims anys, s'estan destinant quatre milions d'euros a la campanya oficial de lluita contra el cotonet.

El Consell també ha ressaltat els 35 milions d'euros que l'executiu valencià aporta en subvencions a les assegurances agràries, cosa que converteix la Comunitat Valenciana en l'autonomia que més pressupost destina a esta partida. Dels 35 milions, quasi 28 se'n destinen a cítrics i caqui.

També et pot interessar

stats