Els carburants continuen a l'alça i es consoliden en màxims des de maig

El preu mitjà de la gasolina arriba aquesta setmana als 1,615 euros el litre i se situa en màxims des de principi de maig, segons dades del 'Butlletí Petrolier de la Unió Europea'

Surtidors de carburants en una imatge d'arxiu
Assortidors de carburants en una imatge d'arxiu

El preu mitjà dels carburants ha continuat la seua tendència a l'alça aquesta setmana, amb un encariment de fins al 0,8% que fa que sume tres pujades, i s'han consolidat en màxims des de principi de maig, a les portes de l'operació eixida d'agost, que comença aquest divendres.

En concret, el preu mitjà de la gasolina arriba aquesta setmana als 1,615 euros el litre, després de repuntar un 0,81%, i se situa en màxims des de principis de maig, segons dades del Butlletí Petrolier de la Unió Europea.

Per la seua part, el preu mitjà del dièsel també encadena la tercera setmana consecutiva de pujades (0,82%) per a situar-se en els 1,465 euros el litre, un nivell que no s'assolia des de la primera setmana de maig.

Malgrat aquests nous repunts, el preu del litre de dièsel es manté per sota dels 1,479 euros una quantitat a la qual havia arribat abans de l'esclat de la guerra d'Ucraïna per la invasió russa que va començar el 24 de febrer de 2022.

No obstant això, tots dos carburants es mantenen lluny dels màxims que van tocar ara fa un any, quan al juliol la gasolina va marcar els 2,141 euros i el gasoil els 2,1 euros.

Omplir el depòsit costa entre 15 i 8 euros menys

Amb aquests preus, omplir un depòsit de 55 litres de dièsel costa actualment uns 80,5 euros, enfront dels 95,3 euros ―uns 14,7 euros més― que valia en aquestes mateixes dates de l'any passat, incloent-hi el descompte de 20 cèntims per litre que estava vigent fa un any.

En el cas de la gasolina, omplir un depòsit de 55 litres suposa actualment uns 88,8 euros, quasi 7,7 euros menys que els 96,52 euros que costava en el mateix període de 2022.

L'any passat, a causa de l'escalada en el preu dels carburants per la crisi energètica provocada pel conflicte bèl·lic, estava vigent la bonificació mínima de 20 cèntims per litre de combustible per a tots els ciutadans aprovada pel govern dins del seu pla de resposta a l'impacte de la guerra a Ucraïna.

Igualment, amb aquesta, el dièsel suma 23 setmanes seguides per sota del preu de la gasolina. Es manté així en la situació habitual d'abans de la invasió russa d'Ucraïna, que va provocar que el preu del gasoil resultara més car que el de la gasolina de forma continuada des d'agost de 2022 i fins a mitjan febrer d'enguany, quan es va trencar aquella dinàmica.

En aquest context, aquest dijous el barril de Brent, de referència a Europa, cotitzava a 83 dòlars, mentre que el Texas americà s'intercanvia a uns 79 dòlars.

El preu dels carburants depén de múltiples factors, com la seua cotització específica (independent de la del petroli), l'evolució del cru, els impostos, el cost de la matèria primera i de la logística i els marges bruts. A més, l'evolució en la cotització del cru no es trasllada directament als preus dels carburants, sinó que ho fa amb un decalatge temporal.

Més barat a Espanya que als països de l’entorn

Amb aquests nivells, el preu de la gasolina sense plom de 95 es manté a Espanya per sota de la mitjana de la Unió Europea, situada en 1,749 euros el litre, i de l'eurozona, amb un preu mitjà d'1,807 euros.

En el cas del dièsel, el preu a Espanya també és inferior al de la mitjana de la UE, que és d'1,598 euros, i de la zona euro, on marca un preu d'1,629 euros.

També et pot interessar

stats