Directes
Ara en la televisió
MÚSICA DE BANDA

Els carburants encadenen un mes de caiguda i marquen el preu més baix des de principis de juny

El dièsel queda per sota de la barrera dels dos euros per primera vegada des de l'inici del mes passat i la gasolina en costa 2,026 per litre, sense comptar la bonificació de vint cèntims

Una dona reposta en una estació de servei / À Punt NTC

El preu mitjà dels carburants continua en caiguda per quarta setmana consecutiva i se situa en els nivells més baixos des de juny. En el cas del gasoil ha descendit per sota de la cota dels dos euros el litre, cosa que no passava des de principi del mes passat. 

En concret, el preu mitjà del litre de gasolina està aquesta setmana en els 2,026 euros i ha baixat un 2,22% respecte a fa set dies, segons dades del Butlletí Petrolier de la Unió Europea. D'aquesta manera, acumula ja un mes de descensos. El dièsel, per la seua banda, té un preu mitjà per litre aquesta setmana d'1,971 euros, un 2,52% menys que la setmana anterior, i n'encadena tres seguides de caiguda. 

Evolució del preu mitjà dels combustibles, a 21 de juliol de 2022 / À Punt NTC

L'import mitjà que arreplega el butlletí europeu inclou els impostos, però no reflecteix la bonificació que va entrar en vigor el passat 1 d'abril d'almenys vint cèntims per litre. Comptant amb aquest descompte, que s'emmarca en les mesures posades en marxa pel govern espanyol per a fer front a la crisi econòmica per la guerra a Ucraïna, el preu del litre de gasolina seria d'1,826 euros, prop del que marcava en l'última setmana de març (1,818 euros), abans que començara a aplicar-s'hi. En el cas del gasoil, amb els últims descensos registrats, l'import mitjà és ara d'1,771 euros, clarament inferior al preu que marcava en aquelles dates (1,837 euros per litre).

Amb aquests nivells, el preu de la gasolina sense plom de 95 es manté a Espanya per damunt de la mitjana de la Unió Europea, i costa 1,929 euros el litre. També de la zona euro, on el preu mitjà és d'1,979 euros. En el cas del dièsel, també costa més a Espanya de mitjana que a la UE, on el preu és d'1,936 euros. Sí que queda per sota, en canvi, de la mitjana de la zona euro, amb un preu d'1,977 euros.

En l'últim any, els carburants han experimentat una notable escalada en el preu, superior al 40%. Si es compara el que marcaven de mitjana les pantalles dels assortidors a les estacions de servei aquesta mateixa setmana, però el 2021, el litre de gasolina s'ha encarit un 44,7%, mentre que el gasoil ho ha fet un 56,2%. Són percentatges, això sí, que no tenen en compte la bonificació vigent actualment.

Vora un 30% més cars des de la invasió russa a Ucraïna 

Des que Rússia va ordenar envair Ucraïna a final de febrer, els preus de tots dos combustibles s'han disparat entre un 27% i quasi un 33%. En el cas de la gasolina, el percentatge d'augment se situa en el 27,3% i en el cas del dièsel arriba al 33,2%.

Aquestes xifres es registren en un context de preus elevats del cru en l'actual conjuntura, marcada per la guerra a l'est d'Europa. Així, malgrat la relaxació en els preus en la setmana passada, aquest dijous el barril de Brent, de referència a Europa, cotitzava novament per damunt dels cent dòlars (104,03), mentre que el Texas americà s'intercanviava a 96,72 dòlars. 

El preu dels carburants depén de múltiples factors, com ara la cotització específica (independent de la del petroli), l'evolució del cru, els impostos, el cost de la matèria primera i de la logística i els marges bruts. D'aquesta manera, l'evolució en la cotització del cru no es trasllada directament als preus de la gasolina, sinó que ho fa amb un decalatge temporal.

També et pot interessar