València vota este dimarts la suspensió de les llicències d'apartaments turístics durant un any
Si prospera la moratòria, s'atorgaran sols permisos per als edificis sencers d'allotjaments. No obstant això, l'oposició demana que la iniciativa s'aplique de manera retroactiva
València debat estos dies sobre quin model turístic vol per a la ciutat: els pisos turístics, l’augment dels creuers i les aglomeracions al centre han incrementat la tensió entre el veïnat i els visitants, fins al punt de generar conflictes i manifestacions. Precisament este dimarts, el govern municipal dona un primer pas i aprovarà la suspensió cautelar de les llicències d'apartaments turístics per un any, prorrogable a un altre. Un tema sobre el qual el PP, al capdavant del govern municipal, discrepa dels partits de l'oposició a l'hora de prendre mesures.
L'alcaldessa, María José Catalá, ha reiterat que la moratòria o suspensió de llicències als apartaments turístics "no afecta" els blocs complets d'apartaments turístics, com no té sentit que afectara els hotels, perquè "el problema es genera amb els apartaments turístics que se situen en comunitats de propietaris".
Per tant, els blocs d'apartaments "podran continuar demanant llicències". Mentrestant, l'Ajuntament s'ha fixat eixa moratòria, que "és simplement una suspensió durant un període que es necessita per a una regulació de la normativa".
Catalá afirma que el problema està en les comunitats de propietaris que veuen "com se situa un apartament turístic en la seua comunitat i no saben si l'activitat és legal o il·legal, i cal regular els accessos, que tinguen un accés diferenciat, que estiga situat en determinades plantes, tot això hem de regular-ho".
Al seu juí, esta situació s'"ha desbocat" des que l'anterior govern liderat per Joan Ribó (Compromís) va autoritzar que s'instal·laren apartaments turístics en baixos comercials sense regular. "No fa una ordenança i no habilita equips d'inspecció contra l'activitat irregular, i tot això ha esdevingut en una situació que a la gent li preocupa".
El PSPV assegura que València “ja està desbordada”
Per la seua banda, el PSPV ha reclamat a l’alcaldessa que la moratòria siga “retroactiva”, perquè puga aplicar-se a eixos apartaments que s’han posat en el mercat durant el mandat del PP. La portaveu del grup socialista a l'Ajuntament, Sandra Gómez, ha acusat Catalá d’arribar “tard i malament” al debat i ha afirmat que València, al seu judici, “ja està desbordada” perquè la inacció del govern popular “ha deixat 3.500 apartaments més a la ciutat”.
L’oposició defensa que el govern local espera una regulació nacional per actuar, quan ja té les competències per a fer-ho i l’anterior govern va deixar la normativa “preparada i disposada per a aprovar immediatament”. Per al PSPV, l'alcaldessa “no té intenció real de frenar res, perquè té a la seua mà des de fa un any la regulació que van deixar els socialistes”.
A més, la portaveu socialista ha qualificat els últims anuncis de Catalá d’“electoralistes” per coincidir amb el primer dia de campanya per a les eleccions europees. “És conscient que la seua inacció ha provocat un gran malestar a la ciutat, amb els apartaments turístics il·legals que ella mateixa ha propiciat, i té por que li passe factura en esta campanya”, ha acusat.
Compromís afirma que no votarà el text de la moratòria sense llegir-lo primer
Sobre este tema també ha parlat hui Compromís. La síndica de la formació valencianista, Papi Robles, ha advertit que no poden “votar a cegues” una proposta que no coneixen i ha criticat que a 24 hores de la votació, encara no han vist el document de la moratòria. Ha recriminat a Catalá que aposte ara per eixa mesura, quan “ha votat fins a tres vegades en contra d'ella només durant este 2024”. Per a Robles, es tracta d’un tema “especialment sensible per a València” i ha acusat l'alcaldessa d'“amagar” el document. “O ens envia immediatament el text o no podrem votar a cegues una proposta de la qual no coneixem absolutament res”, ha advertit.
Això sí, ha assegurat que donen la benvinguda a “totes les forces polítiques que hui reconeixen la necessitat d'una moratòria en les llicències d'apartaments turístics”, una mesura que el seu partit defensa “des del 2021”.
Tanquen 160 allotjaments irregulars
Per això, ha destacat que l'actual equip de govern del PP i Vox han posat en marxa "els equips d'inspecció, hem declarat el tancament de 160 apartaments turístics irregulars, combatrem l'activitat irregular i regularem bé els apartaments turístics a la ciutat".
Per la seua banda, el president de l'Associació Valenciana de Vivendes de Lloguer de Curta Estada de la Comunitat Valenciana, Eric Sanjaime, ha qualificat de discriminatòries les mesures per a este sector anunciades per l'Ajuntament de València. Sanjaime també ha lamentat que Catalá anuncie una moratòria dels pisos turístics sense reunir-se amb el sector i "amb la intenció de perjudicar-lo".
"Els creuers no deixaran de vindre a València, sinó les ciutats flotants"
D'altra banda, l'alcaldessa ha matisat que els creuers continuaran venint a València, "el que no volem que vinguen és el que anomenem ciutats flotants, que és diferent, que és una oferta de creuers molt més massiva". Catalá considera que este tipus de creuers aporta un turisme massiu que passa hores a València, però que "no ens genera un impacte econòmic a la ciutat de qualitat i volem limitar-lo i que l'any 2026 ja no puguen vindre a València".
Les paraules han trobat resposta en el món empresarial.