Directes
Ara en la televisió
HOMENATGES

La ceba a deu cèntims el quilo: acaba una campanya “catastròfica”

La Unió Llauradora denuncia que les importacions i l'abundant producció nacional afonen els preus i causen pèrdues de 25 milions d’euros

Un camp on s'han quedat les cebes per collir per falta de rendibilitat per als llauradors / La Unió Llauradora

Una campanya “catastròfica”. Així ha valorat la Unió Llauradora la campanya de la ceba, després que la “bona” collita d’altres zones d’Espanya i les importacions hagen afonat el sector a la Comunitat Valenciana, on acumula pèrdues de 25 milions d’euros.

El sindicat agrari lamenta que, en els millors casos, els llauradors han cobrat el quilo de ceba a deu cèntims el quilo, quan els costos de producció per quilo són entre 25 i 30 cèntims.

Me van oferir quatre cèntims per un quilo de cebes. Amb eixa quantitat em negue a vendre-les, preferisc rotovatar el camp a regalar-lesLlaurador afectat

En vista a la baixa cotització de la ceba, “pràcticament implica regalar-les a canvi de recol·lectar-les i que els llauradors, en tindre un cost major del que cobrarien per la collita, han optat al final, en molts casos, per no recollir-les i rotovatar els camps”, apunten des del sindicat agrari.

“Em van oferir quatre cèntims per un quilo de cebes que tant d'esforç m'havia costat cultivar i amb eixa quantitat em negue a vendre-les, preferisc passar el rotovàtor pel camp a regalar la meua producció. He aguantat fins al final, però la ceba engreixa, té una vida i si no es recull quan toca ja no serveix. Produir cebes és una autèntica loteria”, manifestava un productor de cebes sindicat a La Unió Llauradora.

A pesar d’estos preus tan baixos, el consumidor final no els paga així de baixos en el supermercat. “Mentre en els lineals s'abona una mitjana de dos euros per quilo, en el camp és de deu cèntims, hi ha una diferència entre l’origen i la destinació és del 1.918%”, adverteix La Unió Llauradora.

A més, segons denuncia el sindicat agrari, “bona part de la ceba present en els supermercats al llarg d’esta campanya procedeix d'altres països, són importades per empreses espanyoles que prefereixen apostar per la collita de llocs tan llunyans com Xile, el Perú, el Senegal o fins i tot Nova Zelanda, enfront de la produïda a casa”.

A banda, recorda la diferència de qualitat entre les cebes produïdes al nostre territori i les importades: “Mentre les nostres estan acabades de collir i enguany, a més, sense problemes meteorològics que les hagen afectat, les d'altres països farà més de quatre mesos que estaran recol·lectades i, per tant, la qualitat no es pot comparar”, assenyalen.

La Unió Llauradora, a més, afig que les cebes importades es cultiven amb “mètodes de producció més laxos” que els que s’exigeixen a les espanyoles. 

Agricultura

També et pot interessar