Directes
Ara en la televisió
MERIDIÀ ZERO
Ara en la ràdio
LÍNIA DE FONS (reemissió)

El CEO de Ferrovial: "Que ningú dubte de la nostra continuïtat a Espanya"

Sánchez li diu a Ferrovial que "pàtria no és només fer patrimoni sinó acostar muscle", mentre que Feijóo acusa Sánchez de "hooligan" i incendiar el problema

Imatge d'un cartell de Ferrovial / Arxiu

Ferrovial ha eixit aquest divendres de nou al pas per a tractar d'apaivagar el renou que s'ha generat amb la decisió de traslladar la seu social a Països Baixos i, en boca del seu conseller delegat, Ignacio Madridejos, ha insistit que "ningú dubte de la nostra continuïtat a Espanya".

"El pla és mantindre l'ocupació, l'activitat, les inversions, i continuarem contribuint fiscalment, com sempre hem fet", ha defés en un vídeo difós per l'empresa.

En el vídeo, Madridejos explica que la companyia vol "continuar creixent" i que aquesta decisió forma part d'aquest objectiu: "Proposem una reorganització societària d'acord amb el perfil de l'empresa. Hui dia l'activitat internacional representa més del 80% i la valoració de la companyia està situada a un 80% en els nostres actius a Amèrica del Nord".

"Allí està el nostre mercat principal, però el nostre present i el nostre futur segueix també a Espanya i a Europa", postil·la el directiu, que insisteix que l'empresa continuarà cotitzant a Madrid, amb independència que aspire a fer-ho també a Amsterdam i que tinga previst presentar la sol·licitud per a poder fer-ho als EUA.

Des que dimarts a la vesprada la companyia anunciara la intenció de traslladar la seu a Països Baixos, un país amb una qualificació creditícia de triple A, fet que li aplana el camí cap a l'objectiu de tindre accés a Wall Street, s'ha armat un gran renou polític.

Mentre que des del govern es parla de falta de lleialtat a Espanya, des de la dreta es lliga aquesta decisió a l'assot per part de l'esquerra al món empresarial.

Sánchez a Ferrovial: "Pàtria no és només fer patrimoni sinó posar l'espatla"

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, s'ha mostrat aquest divendres convençut que la decisió de Ferrovial de traslladar la seu als Països Baixos és per motius fiscals, no de seguretat jurídica, i ha subratllat que "la pàtria no és només fer patrimoni, sinó ser solidari i fer l'espatla i ajudar quan el teu país ho necessita".

Sánchez ha recordat que, en el cas de Rafael del Pino, "estem parlant de la tercera o quarta fortuna d'Espanya i, en bona part, aquesta fortuna s'ha fet gràcies al nostre país i a la contribució dels espanyols".

Feijóo acusa Sánchez de 'hooligan' i d'incendiar el problema amb Ferrovial

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha acusat el president del govern, Pedro Sánchez, de ser "més hooligan que ningú", "insultant" a Ferrovial i al seu president, Rafael del Pino, i d'estar "incendiant el problema" que suposa el trasllat a Països Baixos de la seu de la multinacional espanyola.

"Plou sobre mullat", ha denunciat el líder de l'oposició en els corredors del Congrés, on ha instat l'executiu a buscar solucions perquè les empreses "confien i es queden a Espanya", en lloc d'optar per l'"insult i l'assenyalament personal" que "produeix efectes negatius".

Feijóo ha explicat que, en el cas de ser ell el president del govern, cridaria l'empresa per a "saber què és el que guanya anant-se'n d'Espanya" i valorant possibilitats que "guanye el mateix mantenint-se a Espanya"; per exemple, estudiant l'opció de "cotitzar en diversos parquets borsaris".

Feijóo ha censurat així la crítica llançada dijous per Sánchez des de Copenhaguen, on va acusar el president de Ferrovial de no estar compromés amb el país per la marxa de la companyia, que fonts de la Moncloa van atribuir a interessos personals de la família Del Pino.

El líder del PP ha dit haver-se emportat un "disgust institucional i personal" i ha demanat treballar perquè els accionistes, que són els que prenen la decisió, "tinguen elements" per a no adoptar-la i per "disminuir la tensió provocada pel govern amb les empreses espanyoles".

El vicepresident del BCE considera que el domicili social té "valor simbòlic"

El vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), Luis de Guindos, ha expressat que la decisió de Ferrovial té "un valor simbòlic" i el que importa és el nivell d'activitat i ocupació que les empreses generen al país.

Coincideix així amb la posició manifestada per la presidenta del BCE, Christine Lagarde, respecte de la necessitat d'avançar en una Unió Europea del mercat de capitals que responga a les necessitats de les grans corporacions.

"Seria molt important un mercat únic de capitals europeu", ha subratllat, afegint que aquests canvis de domicili "es donen constantment a Europa", recordant el cas del trasllat de la petroliera Shell de Països Baixos al Regne Unit. "El domicili social té un valor simbòlic i el que importa és el nivell d'ocupació i activitat que generen al país les empreses", ha defés Luis de Guindos.

Garamendi (CEOE) veu "perillosa" la reacció del govern

El president de la patronal CEOE, Antonio Garamendi, ha qualificat d'"increïble, absurda i perillosa" la reacció del govern a l'anunci de Ferrovial, i ha avisat a Pedro Sánchez que assenyalar, amb noms i cognoms, Rafael del Pino, president de Ferrovial, genera "desconfiança" entre els inversors.

El problema, segons el president de la CEOE, no és tant que es culpe l'empresa, sinó persones concretes amb noms i cognoms. "Es miren persones, es busquen persones i s'intenta destrossar les persones", ha denunciat Garamendi, en al·lusió a les crítiques que han fet membres del govern a empresaris com Juan Roig (Mercadona) o Amancio Ortega, fundador d'Inditex.

De moment, afirma que no li consta que hi haja altres empreses tractant d'imitar Ferrovial, però ha demanat "respecte" a la companyia i "encara més respecte" als empresaris: "Tant de bo a Espanya hi haguera més Rafaels del Pino, pare i fill", ha subratllat.

Garamendi ha remarcat que "Ferrovial no li deu res a ningú" i que, quan ha aconseguit una obra, és perquè ha guanyat un concurs i ha dit al govern que, si vol que Espanya siga un país atractiu, "és important incentivar que aquestes empreses se senten a gust en aquest país". "Les campanyes de descrèdit no són el més oportú", ha afegit.

Raquel Sánchez veu "poc compromís dels que s'assenyalen com a patriotes"

La ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, ha assegurat que la decisió de Ferrovial mostra "el poc compromís social d'aquells que moltes vegades s'assenyalen com a patriotes".

Sánchez ha explicat que les raons esgrimides per l'empresa "no acaben de convéncer" el govern i que analitzaran l'expedient que justifica la decisió.

Montero va traslladar a Rafael del Pino que el govern "lamentava" la decisió

La ministra d'Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero, ha confirmat que va mantindre una "conversa cordial" amb el president de Ferrovial, Rafael del Pino, en la qual li va traslladar que "el govern d'Espanya lamentava que s'haguera produït" la decisió de traslladar la seu social fora d'Espanya.

"Li vaig traslladar que no ens semblava que, després de com Espanya havia tractat Ferrovial durant tota la democràcia, que després de la globalitat de contractes que ha tingut, de la mà de l'obra pública i d'altres inversions de caràcter privat, el govern lamentava que ara marxara a un altre país", ha contat.

Escrivá creu que no comportarà un problema davant el flux d'inversió estrangera

El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, ha considerat que l'anunci de Ferrovial de traslladar-se fora d'Espanya no deuria "en absolut" plantejar-se com un assumpte que genere un "problema en particular" davant el creixent flux d'inversió estrangera a Espanya.

Escrivá ha insistit que Espanya registra una "acceleració" de la inversió estrangera en els últims anys, sobretot en el que es refereix a empreses tecnològiques, que "s'estan expandint i creixent a Espanya".

També et pot interessar