Cevisama obri les portes amb un sector ceràmic que vol remuntar un 2023 en què ha reduït facturació i ocupació
La fira compleix el 40 aniversari i presenta més de 500 expositors espanyols i internacionals i quasi un miler de prescriptors, en plena negociació del conveni col·lectiu amb els treballadors
El taulell té una cita destacada aquests dilluns a València, on ha obert les portes la fira Cevisama, l'aparador més important a Espanya d'aquest sector concentrat a la província de Castelló. I ho fa en un context d'un descens de la facturació i producció el 2023, que preveu millorar aquest 2024. I també en plena negociació del conveni col·lectiu. Els treballadors reclamaran dimarts a les portes de la fira millores salarials i laborals.
Cevisama compleix el seu 40 aniversari amb una edició del 26 de febrer a l'1 de març a València que comptarà amb la presència de més de 500 expositors de les grans marques espanyoles i internacionals i quasi un miler de prescriptors.
La fira del sector ceràmic, bany i pedra natural ha renovat la distribució a Fira València i ha creat nous espais que oferiran fluïdesa al visitant i facilitaran conéixer les últimes tendències i productes.
Cevisama, que inaugura aquest dilluns el president de la Generalitat Carlos Mazón, presenta un programa en el qual participarà un centenar d'experts en arquitectura, disseny i construcció. Parlaran entre altres qüestions, de noves tendències en arquitectura i l'impacte en la indústria hotelera i el turisme, i també hi haurà una jornada sobre sostenibilitat de la construcció industrialitzada.
La campanya de compradors ja ha superat la del 2023. Hi assistiran més de 850 empreses estrangeres VIP i més de 430 compradors nacionals convidats pel certamen, triats acuradament pel perfil per les marques expositores, que han proposat els millors clients.
A ells se'ls sumaran els milers de visitants que cada any venen a Cevisama buscant les tendències, el disseny, la sostenibilitat i tota la innovació.
Tot el poder de compra reunit durant cinc dies en la cita per excel·lència del sector, que acull el millor del producte Made in Spain.
Optimisme de cara al 2024?
Les xifres de la fira parlen d'un canvi de cicle de cara al 2024 i avalen l'opinió "d'un any espectacular el 2024" d'empresaris com Fernando Roig, president de Pamesa, un dels grans del sector.
Empreses com Grupo APE, un dels majors comercialitzadors europeus, rebaixen les expectatives. El director comercial d'aquesta companyia, David Pellicer, afirma que "la recuperació econòmica tardarà, esperem que el 2024 siga un any de consolidació, d'estabilització i no esperem grans creixements".
La producció el 2023 s'ha reduït un 21,2% i les exportacions, un 16,6%
Menys optimista es mostra la patronal Ascer que, tot i eixa estabilització dels costos energètics, veu amb preocupació la competència de països tercers i la inestabilitat geopolítica.
Segons les dades facilitades per la patronal Ascer, la producció el 2023 s'ha reduït un 21,2% i ha quedat just fregant els 400 milions de metres quadrats.
L'exportació, que suposa més del 75% de la facturació del sector, realitzada a 189 països, ha sigut de 3.563 milions d'euros, amb una caiguda del 16,6% respecte al mateix període del 2022. En volum l'exportació del període va ser un 22,1% menor que el 2022.
"Si sumem la caiguda del 2022, hem perdut en dos anys un terç de la nostra producció i tornat a xifres de producció de fa més de deu anys", indiquen des d'Ascer.
Les causes d'aquesta reducció són la crisi energètica i la crisi de demanda pel refredament del sector de la construcció. En 2024 la patronal no espera una recuperació de la demanda dels principals mercats perquè la previsió és que la construcció continue estancada almenys fins a final d'any.
Vagues i mobilitzacions laborals
Cevisama se celebra enguany en un context de protestes dels sindicats del sector tauleller i el dimarts tenen previst una acció de protesta a les portes de la fira. Les plantilles reclamen millores salarials i laborals després de quinze anys de pèrdua de poder adquisitiu.
Jordi Riera, responsable de taulell de Comissions Obreres a la Comunitat Valenciana, explica que "no hi ha hagut cap avanç en les negociacions, només aquest plantejament de creixement del 6% i que deien que era una proposta de màxims. Hem tornat a perdre un any el 2023 sense cap increment en una altra inflació d'un 3,1% i ja n'hi ha prou".
Trencades les negociacions, es mantenen les dues jornades de vaga el 28 de febrer i l'1 de març per a reivindicar el desbloqueig de la negociació del conveni col·lectiu.
Nous espais: Plaça Activa, un punt de venda del futur
Una de les grans novetats d'aquesta edició serà l'espai Plaça Activa, dissenyat per a ser l'epicentre de les activitats i esdeveniments més destacats de la fira. Serà el lloc en el qual se celebraran les Alfes d'Or, el Fòrum d'Interioristes i la Gala del 40 aniversari, però també l'espai que acollirà el prestigiós Fòrum d'Arquitectura.
Una casa modular revestida de ceràmica
En Cevisama es podrà veure en aquesta edició una casa creada per complet amb construcció industrialitzada de dèsset tones de pes i amb les seues habitacions revestides de ceràmica, o una piscina feta també amb construcció industrialitzada i amb ecopolímers per a ser més eficient (zero pèrdues d'aigua) i sostenible (totalment reciclable).
En la fira es podrà trobar ceràmica feta a partir de pedres semiprecioses com l'ònix, patrons hipnòtics i tridimensionals, o porcellànic decoratiu inspirat en la reinterpretació de l'hidràulic tradicional com a mosaic tessel·lat, segons l'organització.