Clam comú de les organitzacions agràries: la conselleria deixa els viticultors fora de les ajudes de collita en verd
Els principals sindicats lamenten que la conselleria no haja demanat les subvencions que reduïxen els excedents i aporten rendibilitat als productors
Els viticultors valencians queden exclosos “d’una mesura clau” per a la rendibilitat del sector: l’ajuda econòmica que atorga la Unió Europea per al que es coneix com a collita en verd. Les principals organitzacions agràries han denunciat que la conselleria no ha sol·licitat acollir-se a estes ajudes sota l'argument que “la collita en verd és una mesura de caràcter excepcional i conjuntural” i que és incompatible amb altres plans de recuperació de l’agricultura després de la dana.
La Unió Llauradora, l’Associació Valenciana d’Agricultora (AVA-Asaja), i la Coordinadora Camperola del País Valencià-COAG han lamentat la decisió d’Agricultura, creuen que és “un greu error” i l'insten a rectificar. Els sindicats agraris creuen que encara hi ha marge de correcció; per això conviden la conselleria a sol·licitar, de manera excepcional, l’aplicació d’esta mesura al Ministeri d’Agricultura, encara que el termini per a fer-ho va concloure el 15 de gener.
La collita en verd permet als llauradors eliminar una quantitat de raïm quan encara no ha assolit la maduració, la qual cosa els permet reduir la producció i, per tant, afavorir l'eliminació d'excedents en el mercat.
Segons les organitzacions agràries, la Conselleria d’Agricultura, a banda d’argumentar que les ajudes per a la collita en verd és incompatible amb altres objectius per a recuperar la producció després de la dana, esgrimeix que certes mesures estructurals, com ara la reestructuració de la vinya, són més adequades per a abordar els problemes del sector.
No tota la producció està a la zona de la dana
Els tres sindicats agraris, en un comunicat conjunt, consideren que el fet de no acollir-se a les ajudes per a la collita en verd que contempla la Intervenció Sectorial Vitivinícola del Pla Estratègic de la Política Agrícola Comuna (Pepac) i que es demanen a través del Ministeri d’Agricultura perjudica la rendibilitat del raïm per tres raons. En primer lloc, perquè “la producció de raïm de vinificació A la Comunitat Valenciana no es concentra manera exclusiva en les zones afectades per la dana”.
En segon lloc, les organitzacions agràries apunten que “la superfície acollida a la collita en verd en les últimes convocatòries ha sigut extremadament baixa en comparació amb el total de vinya de la Comunitat Valenciana”. En este sentit, apunten que el 2023 a penes s'hi van acollir 483 hectàrees i 130 viticultors, mentre que en 2024 la xifra va ascendir a 1.115 hectàrees i 306 viticultors. Això suposa “un percentatge mínim” en comparació amb les més de 57.000 hectàrees de vinya existents.
En tercer lloc, afigen que el potencial productiu de la Comunitat Valenciana oscil·la entre 1,98 i 2,28 milions d'hectolitres de vi dels 36 de tot Espanya, i que la collita en verd va permetre l’any passat retirar vora 65.000 hectolitres. Este volum no afecta significativament la disponibilitat de vi en cellers i cooperatives, però sí que ajuda a evitar una sobreoferta que llança a la baixa els preus i les rendes dels productors.
Els sindicats agraris assenyalen que en el conjunt d'Espanya i, en particular a la Comunitat Valenciana, sobra vi, principalment negre, i la verema en verd és una mesura més per a ajustar l'oferta i la demanda. “Tota mesura per a reduir els excedents hauria de ser aprofitada”, remarquen.