Claudia Goldin guanya el Nobel d'Economia

L'estatunidenca ha sigut premiada pels seus treballs sobre les dones i el mercat laboral

El premi Nobel d'Economia 2023, Claudia Goldin
El premi Nobel d'Economia 2023, Claudia Goldin / Nobel Prize

L'economista estatunidenca Claudia Goldin ha sigut guardonada amb el Premi de Ciències Econòmiques del Banc de Suècia en memòria d'Alfred Nobel, conegut popularment com a Nobel d'Economia, segons ha anunciat aquest dilluns la Reial Acadèmia Sueca de Ciències, destacant la seua contribució a l'avanç en la comprensió dels resultats de la dona en el mercat laboral i les causes de la bretxa de gènere.

En el seu anunci, la institució sueca ha destacat la contribució de Goldin a l'avanç en la comprensió dels resultats del mercat laboral per a les dones, destacant que la investigació de l'acadèmica estatunidenca "revela les causes del canvi, així com les principals fonts de la bretxa de gènere".

L'Acadèmia sueca recorda que els treballs de Goldin han posat de manifest la infrarepresentació de les dones en el mercat laboral mundial, demostrant com i per què les diferències de gènere en els ingressos i les taxes d'ocupació han canviat amb el temps.

"Comprendre el paper de la dona en el treball és important per a la societat. Gràcies a la innovadora investigació de Claudia Goldin, ara sabem molt més sobre els factors subjacents i sobre els obstacles que tal vegada és necessari abordar en el futur", va assenyalar Jakob Svensson, president del comité del premi de ciències econòmiques.

El Nobel d'Economia no forma part del llegat d'Alfred Nobel, ja que va ser establit el 1968 pel Riksbanken, el banc central suec, coincidint amb el 300 aniversari de l'entitat, i va ser concedit per primera vegada el 1969, distingint el noruec Ragnar Frisch i l'holandés Jan Tinbergen. L'import del premi complet el 2023 ascendeix a un total d'11 milions de corones sueques (947.490 euros).

Claudia Goldin va ser distingida el 2019 per la Fundació BBVA amb el Premi Davanteres del Coneixement en la categoria d'Economia, Finances i Gestió d'Empreses, per ser "la pionera" en l'anàlisi econòmica de les causes de la bretxa de gènere.

Nascuda a Nova York el 1946, es va llicenciar en Economia en la Universitat de Cornell i es va doctorar en aquesta mateixa disciplina a la Universitat de Chicago. La seua carrera docent i investigadora es va iniciar a les universitats de Wisconsin i Princeton, on va ser professora, i va continuar a la Universitat de Pennsilvània, on va ser primer professora titular i, més tard, catedràtica. Actualment, ocupa la Càtedra Henry Lee d'Economia de la Universitat Harvard, a la qual es va incorporar el 1990.

També et pot interessar

stats